”Vill göra ett ärligt försök”

Pensionsgruppen förhandlar om gemensamt pensionsförslag

Förhandlingar om ett nytt gemensamt förslag om höjda pensioner inleddes på måndagen i riksdagens pensionsgrupp.

– Vi vill göra ett ärligt försök att hitta en gemensam lösning, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Utöver de ordinarie ledamöterna deltog partiernas ekonomisk-politiska talespersoner samt finansminister Mikael Damberg (S).

– Vi hade en diskussion om de två förslag som nu ligger på riksdagens bord, säger Ardalan Shekarabi (S), som i egenskap av ansvarigt stadsråd är gruppens ordförande.

– Vi har bestämt oss för att fortsätta samtalen. Så vi kommer att träffas ytterligare för att se om det finns förutsättningar att hitta ett gemensamt förslag.

Oppositionen kontrar med eget förslag

Regeringen har med stöd av V och MP presenterat ett förslag på ett helt nytt bidrag som ska ge höjd pension till en miljon pensionärer med låg eller genomsnittlig inkomstpension, varav en halv miljon kommer att få maxbeloppet på 1 000 kronor i månaden skattefritt.

Förslaget har kritiserats eftersom det bland annat innebär att personer som jobbat lite kan få mer pengar i plånboken än den som har jobbat mer.

De borgerliga partierna har svarat med ett eget förslag som bland annat innehåller en höjning av den befintliga garantipensionen samt en generell skattesänkning för pensionärer.

Kräver stöd av C

Inget av förslagen har i dagsläget stöd av en majoritet i riksdagen. Det innebär att Centerpartiet kommer att få en avgörande roll vid omröstningen. C-ledaren Annie Lööf har vädjat om att frågan ska föras tillbaka till pensionsgruppen, som är det organ i riksdagen som egentligen äger alla frågor som rör den allmänna pensionen.

Ardalan Shekarabi kallade samman gruppen för att försöka nå fram till en gemensam lösning. Han vill inte kommentera hur diskussionerna har gått.

– Det är för tidigt att säga. Vi har haft ett första samtal och vi kommer att träffas fler gånger den här veckan. Från regeringens sida kommer vi att försöka ta fram ett utkast till en gemensam lösning.

Det är bråttom. Riksdagen ska ta ställning till de lagda förslagen den 15 juni.

– Det är kort tid, men det är såpass mycket tid att det är teoretiskt möjligt, säger Ardalan Shekarabi.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Förhandlingar om ett nytt gemensamt pensionsförslag pågår.
Förhandlingar om ett nytt gemensamt pensionsförslag pågår.
Publisert:

LÄS VIDARE

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu