Anställningsfällan som ger lägre pension

Kan ge upp till 25 procent mindre att leva på

Av: 

Fredrik Rundkvist

Pension

I takt med att den allmänna pensionen urholkas så ökar tjänstepensionens betydelse.

Numera utgör den i genomsnitt drygt 25 procent av den totala pensionen.

– Det här är den viktigaste löneförmånen, säger pensionsexperten Monica Zettervall.

Att det är tjänstepensionens dag idag är det förmodligen inte många som har uppmärksammat. Men att tjänstepensionen är superviktig för den framtida pensionen har desto fler insett.

Sex av tio löntagare uppger att det är den viktigaste löneförmånen för dem, enligt en ny undersökning gjord av Kantar Sifo.

– Det är ju jättebra att man har förstått hur viktig tjänstepensionen är, eftersom den kommer att utgöra den näst största delen av den totala pensionen för de allra flesta, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

– Lite mer förvånande är att det enligt samma undersökning bara är 18 procent av arbetsgivarna som pratar om den på anställningsintervjuerna.

Unga i farozonen

I dag har nio av tio anställda tjänstepensionen. Men inom den växande tjänstesektorn med många tillfälliga jobb är det ingen självklarhet.
– För yngre personer är det här viktigt att känna till. Om man börjar jobba utan pensionsavtal så kanske det lätt blir att man fortsätter så, eftersom det kanske inte känns så viktigt just då.

Viktig del av totala ersättningen

Att jobba ett helt yrkesliv utan tjänstepension ger ungefär 25 procents lägre total pension, enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten. Den genomsnittliga totala pensionen är i år 17 600 kronor före skatt. Av det utgör tjänstepensionen i snitt 4 600 kronor.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Så här mycket lägre kan din pension bli på grund av coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Tjänstepension

Privatekonomi

Pensionsmyndigheten