Ewa får 517 kr i månaden efter 15 års arbete

Stora skillnader mellan villkoren i tjänstepensionen

Av: 

Fredrik Rundkvist

Pensionsilskan

Ewa, 73, jobbade 15 år som distriktssköterska.

För det får hon en tjänstepension på 517 kronor i månaden efter skatt.

– Det är som en bluff, säger hon.

I takt med att kompensationen från den allmänna pensionen minskar får tjänstepensionen allt större betydelse. I dag ger den i genomsnitt 25 procent av den totala pensionen. För höginkomsttagare ger den ofta mer än hälften.

Numera är de flesta tjänstepensionsavtal premiebaserade. Det innebär att de pengar som arbetsgivaren avsätter till tjänstepensionen sparas i en pensionsförsäkring. Ju mer pengar som sätts av desto högre blir pensionen. Den typen av avtal har fasats in successivt från 1980-talet och framåt.

Men många av dagens pensionärer har äldre förmånsbaserade tjänstepensioner där ersättningsnivån istället baseras på en tidigare inkomst. Det kan vara förmånligt om man jobbat fram till uttagsdagen och avslutat sitt yrkesliv med hög lön.

Ewa fick en chock av tjänstepensionen

Men för den som lämnat sin anställning före 65-årsdagen för att göra annat kan det bli extremt ogynnsamt.

Det var precis vad Ewa gjorde. Hon jobbade som heltidsanställd distriktssköterska i Göteborg från 1980 till 1995. Hon var 47 år när hon lämnade sin anställning för att göra annat. När hon 18 år senare skulle börja ta ut sin tjänstepension fick hon en chock.

– Jag är så otroligt besviken. Jag får ju nästan inga pengar alls för de där åren. Hur kan man behandla en före detta anställd sådär? Det gör mig sjuk inombords, säger hon.

Ewa jobbade som distriktssköterska i femton år. Genrebild.

Förklaringen är att hon har drabbats av en olycklig konsekvens av ett gammalt pensionsavtal.

– Eftersom hon lämnade sin anställning 1995 blev hennes tjänstepension omvandlad till en livränta baserad på hennes lönenivå i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Beräkningen utgår från det penningvärde som gällde då, säger Jan Dahlström, pensionsexpert på Vårdförbundet.

”Livräntorna blir aldrig särskilt stora”

Det är förklaringen till att hennes tjänstepension för de där 15 åren bara är 738 kronor före skatt.

– De där livräntorna blir aldrig särskilt stora. För att få ut en pension istället för en livränta så ska man enligt de där äldre avtalen vara i anställning hela vägen fram tills dess man går i pension.

– Lämnade man sin anställning för ett annat jobb omvandlades tjänstepensionen alltid till en livränta. Det var ganska vanligt att pensionerna samordnades så att den tidigare anställningen räknades in pensionen för den nya anställningen.

På så sätt kunde man tillgodoräkna sig den tidigare anställningen. Men om man som det här fallet inte har gått vidare till en ny anställning så blir det i många fall en extremt dålig affär.

Hade hon haft en premiebaserad tjänstepension av den modell som används idag så hade resultatet blivit helt annorlunda.

– Då hade pengarna stått och växt till sig. Det vore osannolikt att de inte hade växt en hel del sedan dess. Så det hade varit en helt annan situation.

Fotnot: Ewa heter egentligen något annat.

ANNONS

Compricer hjälper dig hitta en bra och billig försäkring till ditt hem! Jämför och byt hemförsäkring här.

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Då kan deltid rädda din pension

ÄMNEN I ARTIKELN

Pensionsilskan

Tjänstepension

Pension

Pensionärer

Privatekonomi