Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Så klarar du ekonomin efter skilsmässan

Privatekonomen hjälper dig – steg för steg

Publicerad 2020-08-13

Skilsmässorna ökar och plötsligt står många med hälften av den tidigare inkomsten.

– Man kanske är känslomässigt påverkad men allt går att lösa med bra planering, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Allt fler par väljer att gå skilda vägar. Under perioden januari till juni ansökte 13 646 personer om skilsmässa. Det är 649 fler jämfört med samma period 2019, visar statistik från Sveriges Domstolar.

– Oavsett orsak till separationen är det viktigt att se över hur ekonomin ser ut när ni går skilda vägar, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

När man pratar om ekonomi och skilsmässa handlar mycket om att lösa boendefrågan. Ett hem ska förvandlas till två och det blir dubbla utgifter jämfört med tidigare.

– Först och främst är det kostnader för nya bostäder men också extra utgifter för till exempel flytten, ny inredning, transporter, el, och hemförsäkring som måste inkluderas i den nya budgeten, säger Gabrielsson.

Så planerar du efter skilsmässan

Men allt går att lösa med en bra planering, tillägger hon. Så här kan ni gå tillväga – steg för steg:

1. Granska er gemensamma ekonomi. Det första steget är att sätta sig ner och ta en titt på hur er ekonomi ser ut idag: vad har ni för utgifter, sparande, vad äger ni – och hur ska allt delas upp?

2. Kolla på det juridiska. Är man gift finns ett visst regelverk, är man sambo finns ett annat. Här kan man gärna koppla in en advokat, så att ingen känner sig orättvist behandlad. Det finns både byråer på nätet och vanliga, ofta kan man fråga sin bank som kan rekommendera någon bra jurist, enligt Gabrielsson.

– Man kanske också är känslomässigt påverkad och då är det bra att få hjälp att tänka, säger hon.

3. Dela upp era tillgångar.

4. Gör en ny budget. Nu är det dags att göra en egen budget var för sig – så att man förstår de nya förutsättningarna. I många fall kommer man inte kunna upprätthålla den livsstil man haft tillsammans och då kan det vara bra att göra planer för hur man ska få pengarna att räcka. Kanske måste du sälja bilen eller gå upp i arbetstimmar? Om du nu ska börja ha barnen bara varannan vecka kan det vara läge att satsa mer på jobbet din ”fria” vecka.

5. Berätta om din situation. I en skilsmässa dyker många frågor upp kring ekonomin, då är det bra att prata med antingen banken, en familjejurist eller vänner som gjort samma resa. På nätet finns även grupper som diskuterar sådana här frågor.

– Berätta också för familj och vänner om du måste hålla i pengarna. Folk har all förståelse för det, man måste bara räcka ut handen, säger Ingela Gabrielsson.

 Ett hem ska förvandlas till två och det blir dubbla utgifter jämfört med tidigare.

Vad ska man tänka på om barn är inblandade?

Utan barn kan man ofta bara klippa med sin partner och gå. Men har man barn måste man komma överrens hur ekonomin ska skötas i framtiden.

– Det handlar förutom om boendefrågan om hur man fördelar kostnaderna för fritidssysselsättningar, utrustning, resor och så vidare. Vem ska betala för sådant? Här är det viktigt att barnen inte kommer i kläm.

Som föräldrar är ni båda skyldiga att försörja era barn. Men har ni stora inkomstskillnader kan man komma överrens om underhållsbidrag.

– Då kan ni kontakta kommunen och försäkringskassan så får ni hjälp med att räkna ut hur mycket pengar man i såna fall ska ge till den som har det sämre ställt, säger Gabrielsson.

Man kan också dela på barnbidraget, det kan man ansöka om hos försäkringskassan. Där kan man även ansöka om bostadsbidrag.

 

Hur underlättar man situationen medan man fortfarande är tillsammans?

Det bästa är alltid att börja prata om det när man fortfarande är tillsammans och se hur man skulle klara en kris, enligt Gabrielson. Hon rekommenderar inte att man har helt gemensam ekonomi, det skapar en självständighet i relationen och underlättar eventuell skilsmässa.

– Man måste förstå att allt kan hända och det är viktigt att man har ett eget sparande, säger hon. Har man inget eget sparande måste man komma igång med det på en gång.