Avdragen som gäller många unga

Av: 

Josefin Westin

Deklarationen

Det finns flera viktiga avdrag som den yngre skaran skattebetalare kan dra av i sin deklaration.
Framför allt studenter som bor och studerar på annan ort.
– Det är mycket pengar som man kan göra avdrag för, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Senast den 2 maj ska deklarationen vara godkänd och inlämnad till Skatteverket. Enklast är att bara godkänna deklarationen i Skatteverkets app.

Men innan du gör det - kontrollera så att du inte har något skatteavdrag som du är berättigad till. För de flesta avdragen krävs inte ens kvitton.

– Jag tror rent generellt att den här målgruppen är mest ovan med att deklarera och det kan vara första gången man gör det. Då är det lätt att man missar att det kan finnas flera avdrag som de har rätt till, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Dra av för uthyrning av bostad

Det handlar framför allt om tre avdrag som kan röra många svenska ungdomar som valt att plugga eller jobba på annan ort, eller bara ett ungdomligt leverne.

Om man studerar på annan ort och hyr ut sin bostad kan du få göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 kronor. Om du äger lägenheten eller småhuset kan du få dra av ytterligare 20 procent.

– Du kan få göra avdrag för 50 000 kronor om året utan att behöva betala skatt, säger Sharon Lavie.

Det här gäller även om du har en större bostad och bara vill hyra ut ett utav rummen. Förutom hyreskostnaden får du även dra av för kostnader som exempelvis el, om det inte ingår i hyran.

Krävs kvitton för dubbelt boende

Om du har tagit ett jobb på annan ort och har kvar din boende kan du få dra av för dubbel bosättning.

– Det kan vara så att man har en lägenhet med en sambo eller make, maka, och får jobb på annat håll och behöver skaffa boende på andra arbetsplatsen. Då får man göra avdrag för faktiska boendekostnaderna, säger Lavie.

Du får dessutom dra av för småkostnader under den första månaden. Du får då göra avdrag med 66 kronor per dag. Det ska dock vara minst 50 kilometer mellan hemorten och arbetet.

– Det gäller lite olika hur länge man få ersättning för det här. Om man är singel så får man göra det upp till två år men om man har en familj så får man det i max fem år.

Det är dock superviktigt att spara kvitton.

– Det är inget schablonavdrag utan betalas ut ersättning för den faktiska kostnaden för dubbelt boende.

Avdrag för sommarjobb på annan ort

Speciellt sommartid men också på lov är det vanligt bland många ungdomar att ta ett tillfälligt arbete på annan ort. Då har man också avdrag att kamma hem.

– Kravet är att det ska vara minst 50 kilometer till hembostaden. Då kan du få ersättning för 110 kronor per dag för småutgifter första månaden. Det kan vara för mat och allt möjligt annat. Det är ett schablonavdrag. Man behöver inte spara kvitton.

Samtidigt får man dessutom dra av 110 kronor per dag för boendekostnader. Det är också ett schablonavdrag. Om man haft ytterligare boendekostnader kan man också få dra av för det.

Det som många dessutom missar är att man har rätt att få ut ersättning för en hemresa i veckan.

– Det gäller billigaste färdsättet. Det kan vara buss och tåg men kan även vara flyg om man har långt att åka.

På en månad blir det 3300 kronor per månad, bara för boendet.

– Det är mycket pengar som man kan göra avdrag för.

Har du redan godkänt din deklaration men egentligen har rätt för avdragen är det inte försent. Du kan fortfarande ändra din deklaration.

– Det är inte kört. Du kan faktiskt göra ändringar fram till att du får ditt skattebesked. Även om du hunnit få tillbaka skatteåterbäringen så kan du göra en rättelse i din deklaration.

Här är tre vanligaste och ungdomligaste avdragen

Dubbel bosättning - Om du jobbar på en annan ort än där du bor, på ett avstånd på minst 50 km, och skaffat dig en bostad där får du göra avdrag för boendekostnaden.

Hyr du tex en lägenhet så får du dra av hela hyreskostnaden och eventuellt tillkommande el (om den inte ingår i hyran). Avdraget får göras i maximalt två år om du är singel och maximalt fem år för övriga.

Du får även göra ett schablonavdrag för småutgifter med 66 kr per dag eller de faktiska utgifterna (då är viktigt att spara kvitton), den första månaden.

Tillfälligt arbete - kanske mest relevant för studenter, eller alla andra som lämnar bostadsorten för att arbeta upp till 2 år. Här är det också minst 50 km som gäller som minsta avstånd mellan jobb och bostaden.

Du får dra av 110 kr per dag för småutgifter under första månaden.

Du får dessutom dra av 110 kr per dag för boendekostnader eller den faktiska boendekostnaden, under hela perioden.

En hemresa i veckan med det billigaste färdsättet får du göra i veckan och dra av kostnaden för den.

Hyrt ut en bostad - All uthyrning av privatbostäder (villor, lägenheter och fritidshus) och hyresrätter beskattas under inkomst av kapital med 30 procent.

Avdrag medges för:

Bostads- och hyresrätt: Schablonavdrag med 40 000 kronor + den del av föreningsavgiften eller hyran som avser den uthyrda bostadsdelen.

Småhus och ägarlägenhet: Schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten. I princip innebär det att du kan hyra ut för 50000 kr om året utan att behöva betala skatt.

ANNONS

100 % förnybar el till inköpspris i 9 månader

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Snabbdeklarera inte: "Spara tusenlappar"

ÄMNEN I ARTIKELN

Deklarationen

Sommarjobb