Elva steg till en lyckad privatekonomi

Christina Sahlberg släpper handbok i sparande

Intresset för pengar har alltid funnits.
Nu vill hon hjälpa andra att bli lika sparsamma som hon påstår sig vara.
– Jag följer inte alla mina råd, säger den bokaktuella sparekonomen Christina Sahlberg.

Som barn hade Christina Sahlberg, 50, målet att någon gång i framtiden jobba som postkassörska.

Drömmen gick i kras när yrket i princip dog ut. Hon fick tänka om, började plugga ekonomi, därefter psykologi.
Vips, så blev hon sparekonomen som förstår vikten av beteendevetenskapliga mekanismer bakom pengar och sparande.

– Vi är skapta för att överleva i dag, kanske i morgon. Man överlevde inte på savannen genom att börja planera för framtiden, säger hon.

Släpper bok om sparande

Den kunskap hon har samlat på sig genom åren vill hon nu förmedla vidare. I och med boken ”Fixa din privatekonomi – smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv” begår Christina Sahlberg nu författardebut.

En debut som inleds med en ursäkt:

”Till mina älskade barn Pontus och Clara som dagarna i ända tvingas ta ställning till olika beteendeekonomiska scenarier.
Tack för att ni står ut med att vara barn till en sparekonom!”

Vad är det dina barn för utstå?

– Till exempel åkte jag och min son till New York för några år sen, och då sa jag till honom: ”Antingen kan vi bo på det här hotellet, lite lyxigare, men då kan vi inte åka helikopter över Manhattan. Eller så bor vi på det här hotellet, då kan vi åka. I och med det valet fick han förstå att man måste prioritera sina pengar. Då blev han inte besviken på hotellet heller, vi gick runt och tyckte att det var jättemysigt för att vi visste att det gjorde att vi kunde åka helikopter.

Rådet: Prata ekonomi med barnen

Enligt Christina Sahlberg är snacket om ekonomi med sina barn lika självklart som att äta med bestick eller tacka för maten. Det är något man måste göra, helt enkelt.

– Jag tycker att man ska vara väldigt tidigt ute med det. Redan i affären när barnen frågar om glass. Då ska man inte skylla på att man inte har några pengar, utan vara tydlig och säga: ”nej, vi ska inte köpa glass för de pengarna måste gå till mat”. Då kan de få en bild av hur pengar fördelas.

Christina Sahlberg släpper handbok i privatekonomi.
Christina Sahlberg släpper handbok i privatekonomi.

Hennes jobb är att utbilda människor i privatekonomi, få dem att börja prata om det och förstå tänket bakom ett sparande. Till vardags hos Schibsted-ägda Compricer.

Är du så sparsam som du säger åt andra att vara?

– Jag följer inte alla mina råd, men ganska många faktiskt.

Många har svårt att komma igång

Några av råden hon konsekvent ger och faktiskt också följer är: att äta matlåda, se över sina bolån, elpris och försäkringar.

– Det är viktigt att man lägger sina pengar där man vill ha dem. Jag tycker det är helt onödigt att betala för mycket för el eller bolån. Sen älskar jag resa och att köpa några onödiga klädesplagg då och då.

Vad är det vanligaste felet människor gör när det kommer till deras ekonomi?

– Att man tror att man kan ta tag i problemet sen. Många har ångest när det kommer till privatekonomi, man vet att man behöver ta tag i det men man känner att man inte kan. Man vet inte vart man ska börja, så då struntar man i det.

– Man måste komma igång. Det är inte svårt, man måste bara bestämma sig och ta första steget Då får man ta del av den berömda ränta-på-ränta-effekten och slippa ekonomiångest.

Du skriver i boken om 11 steg för att få koll på sin ekonomi, hur översätter man det till tid?

– Det beror på hur mycket du redan kan, vad du har gjort och hur stor ekonomi du har – sommarstuga, hus, bil, barn. Men jag tänker mig att man kan ge det ett år ungefär. I januari går man igenom alla sina försäkringar, i februari sitt bolån och så vidare. Om man sätter upp en sån plan kan man sluta 2020 med att ha koll på sin ekonomi, om man lägger några timmar varje månad.

Är det stora uppoffringar man måste göra för att lyckas?

– Det är det det inte är. Om man gör de här stegen i boken kan man fortsätta göra det man tycker är kul, kanske till och med lite mer. Man sparar in på det tråkiga. Alla måste prioritera, men fundera på vad man tycker är viktigt, vad man vill lägga pengar på och så sparar man in på andra saker.

Gör författardebut

 • Namn: Christina Sahlberg
 • Ålder: 50 år
 • Bor: Bromma
 • Yrke: Sparekonom på Compricer
 • Aktuell med: Boken ”Fixa din privatekonomi”, Roos Tegnér förlag.

Så mycket kan du spara

Uppskattning av vad en genomsnittlig person som inte har bytt bank/försäkringsbolag/elbolag/fonder mm på länge skulle kunna spara om de gick igenom några av stegen i denna bok:

 • Bolån: Genomsnittslånet på 3 miljoner - 10 500 kronor per år
 • Försäkringar: Bil och hem: 3 000 kronor per år
 • Elavtal: 2 000 kronor per år
 • Transport: 2 000 kronor per år
 • Sparkonto: 500 kronor per år
 • Fonder (vanligt sparande och pension): 6 500 per år
 • Mat och andra rörliga kostnader: 10 500 kronor 

Sparpotential: 35 000 kronor per år. Att göra roligare saker för - eller spara och med ränta på ränta få en fin framtid.

Källa: ”Fixa din privatekonomi”

Så får du koll på din ekonomi i 11 steg

 • I steg 1: Förstå hur du fungerar, får du veta hur det kommer sig att vi fattar så många dåliga beslut, och du får också en genomgång av de vanligaste misstagen vi gör och hur du undviker dem.
 • I steg 2: Gör en budget, får du koll på dina inkomster och utgifter.
 • I steg 3: Öka dina inkomster, får du en ordentlig genomgång av den ena delen av din budget, det vill säga inkomsterna.
 • I steg 4: Gör av med mindre, blir det tydligt hur den andra delen av din budget, utgifterna, påverkar din privatekonomi. Du kommer att förstå att du inte måste avstå ifrån en massa kul för att få pengar över.
 • Steg 5: Spara till en buffert, är kort och enkelt. Du får lära dig att alla svenskar borde ha tre månaders utgifter i buffert, på ett sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti.
 • I steg 6: Sätt upp en långsiktigt sparande, ger dig svar på varför du ska spara, hur mycket, var och när. Den viktigaste lärdomen är den om ränta på ränta-effekten.
 • Efter steg 7: Se över ditt bolån, kommer du att förstå hur mycket du kan spara bara genom att prata med banken.
 • I steg 8: Skaffa rätt försäkringsskydd, får du en genomgång av vilka försäkringar du behöver och vilka du troligtvis inte behöver, vad de olika försäkringarna innehåller och hur du ser över dem för att få bäst skydd till lägst pris.
 • Efter steg 9: Sänk kostnaderna för andra lån och krediter, kommer du att ha koll på hur olika typer av lån fungerar och vilka du ska undvika.
 • Steg 10: Få koll på din pension, ger dig större förståelse för hur viktigt det är att du tar tag i din pension.
 • I steg 11: Var beredd på livet, får du viktiga råd om vad du bör tänka på när du studerar, flyttar hemifrån, blir sambo, gifter dig, köper och säljer en bostad, får barn, skiljer dig, ärver, går i pension och går bort.

Källa: Ur ”Fixa din privatekonomi” (Roos och Tegnér förlag 2020)

Publisert:

Privatekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN