Så överlever du fattiga januari

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Januari brukar vara en skral månad för många.

Foto: Thinkstock

Sparande

Blev klapparna och julstöket dyrare än planerat?
För många gapar plånboken tom i början på året.
Här är privatekonomen Jens Magnussons bästa tips för att överleva fattiga januari.

Förhoppningsvis har den fysiska baksmällan efter nyår gått över, men för många består den ekonomiska baksmällan under hela januari.

Men det finns vätskeersättning även för plånboken. Börja med att syna julklappsberget, tipsar SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Lämna tillbaka klappar

Jens Magnusson

Foto: SEB

– Om du fått julklappar som du kanske ändå inte var så intresserad av – bit i det sura äpplet och be om att få kvittot. Ofta gör pengarna mer nytta än klapparna, säger han.

Ett standardtips i ekonomiskt skrala tider brukar vara att se över förråd och vindsutrymmen i jakt på saker som går att sälja på loppis eller online.

Men där ska man inte ha för stora förhoppningar, enligt Jens Magnusson.

– Det kan säkert hjälpa någon gång, men min erfarenhet är att det ger mindre pengar än man tror. Du ska sälja bra mycket saker för att komma upp i de där tusenlapparna som jackan du fick i julklapp kostade, och som du bara tyckte var halvsnygg. Lämna tillbaka den istället.

”Fynda julskinka”

Parallellt med att få in lite extrapengar gäller det att hålla nere utgifterna.

– Definitivt inga taxiresor. Åk kollektivt eller ta möjligen bilen om du måste. Ta med matlåda istället för lunch på stan. Passa också på att fynda mat i butikerna. Osåld julskinka och julkorv är alldeles förträfflig mat som säljs ut billigt efter jul, säger Jens Magnusson.

Han tycker också att januari är ett bra tillfälle att lyfta blicken och ta ett mer långsiktigt grepp om privatekonomin. Till exempel genom att se över sina fasta kostnader.

– Behöver du alla de där kanalerna eller abonnemangen? Var och en för sig är de inte så dyra, men tillsammans blir de till en rejäl utgiftshög.

Gör årsöversikt

Jens Magnusson bollar slutligen upp ett ord som många skyr som pesten – budget.

– Det låter vanvettigt tråkigt att göra en budget. Men försök åtminstone att göra en ekonomisk översikt för året. Om du vet att du har en studentmottagning att gå på i juni, en utlandssemester i sommar och ett bröllop att besöka i höst kan du ta höjd för det åtminstone, och se till att jobba in de pengarna övriga månader.

– Om årets januari är fattig – gör dig och din familj en tjänst och undvik att hamna i samma situation nästa år, säger Jens Magnusson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

31 tips – Så får du prylarna sålda på nätet

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Privatekonomi

Jens Magnusson

SEB