Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Caroline, 76, lider av kylan och skyhöga elräkningar

”Alla pengar går till elen”

Uppdaterad 2021-12-16 | Publicerad 2021-12-11

Caroline Hallström, 76, lider dubbelt av den kalla vintern.

Eluppvärmningen av hennes lägenhet fungerar dåligt – men bränner stora hål i plånboken.

– Det är ganska fruktansvärt, faktiskt, säger hon.

I ett kulturhus på Mariaberget i Stockholm har Caroline Hallström bott i 50 år. Själva huset är från 1890, byggt i tegel och håller inte värmen särskilt väl under de kalla månaderna. Uppvärmningen sker enbart med elektriska element, vilka den här årstiden får jobba hårt hemma hos Caroline. Något som tidningen Hem&Hyra var först att rapportera om.

En termostat i lägenheten ska se till att temperaturen hålls på en viss nivå. Elementen går för högtryck när kylan trycker på utifrån, men utan att lyckas.

– Det är vanvettigt kallt, säger hon till Aftonbladet.

Sover i ulltröja med hundarna

Caroline har tredubbla byxor på sig inomhus. När hon sover har hon på sig ulltröja och morgonrock.

– Sen sover jag med mina två hundar och duntäcke över oss. Men det blir inte varmt för det. Och hundarna fryser de också.

Den ökande elförbrukningen har visat sig allt mer på de månatliga elräkningarna, eftersom Caroline betalar kallhyra. Det betyder att hon själv betalar för uppvärmningen av lägenheten, vilket annars skulle vara en del av hyresavgiften.

– För oktober, då det var plusgrader, betalade jag 2 600 kronor. Nu har det precis kommit en riktigt skandalräkning för november på 4 500. Det är helt otroligt. Alla pengar går till elen, säger Caroline Hallström.

”Full katastrof”

Efter ett arbetsliv inom hemtjänsten har Caroline en låg pension. Eftersom hon är konstnär försöker hon dra in lite extra pengar på att sälja målningar, men det har varit svårt under pandemin.

– Vanligtvis går det jämnt ut, nu är det full katastrof. Det går inte ihop. Man måste dra in på något, men det är svårt. Så det blir ju maten.

Hyresvärden, kommunala Stadsholmen, äger fler historiska kulturfastigheter i Stockholm. En tredjedel hyrs ut med kallhyra och värms med direktverkande el.

– Vi förvaltar kulturhistoriskt värdefulla byggnader och oftast finns inte centralvärme. Att installera det vore komplicerat, det behövs stora ingrepp och det är inte säkert att vi får göra det eftersom byggnaderna har ett stort skyddsvärde. Oftast är det det som är skälet, inte kostnaden, säger förvaltningschefen Fredrik Juhnell till Hem&Hyra.

Rädsla inför nästa räkning

Totalt i Sverige är det minst 32 000 hyresgäster som bor i lägenheter som bara värms upp med el.

För Caroline Hallström väntar en vinter av ovisshet och rädsla för nästa avi från elbolagen.

– Vi får se hur det blir, jag hade mina onda aningar när kylan slog till och nu är vi här. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina femtio år i lägenheten. Nu är det otroligt dyrt, elavbrott legio och medan vi hyresgäster letar tändstickor i mörkret finns det andra som tjänar pengar på de höga priserna. Jag tycker att politikerna kunde göra mer.

Men någon hjälp från staten är inte att vänta.

Nye energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) sa nyligen till Aftonbladet att han har stor förståelse för situationen som många elkonsumenter kan hamna i och att regeringen följer frågan, men:

– Regeringen har inga planer på att införa något särskilt stöd till elkonsumenter, skriver han i ett mejl.

Caroline Hallström, 76, är pensionär efter att ha jobbat i hemtjänsten. Hon får in lite extra inkomster när hon säljer målningar, men det har varit svårt under pandemin.