Joakim Båge

Låt inte corona förstöra din bostadsaffär

”Sälj först köp sen”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bostadspriserna närmar sig rekordhöga nivåer. Men senaste tidens oro för ekonomiskt sämre tider kan sätta halt för prisuppgången. Så här undviker du att corona förstör din bostadsaffär.

Bostadsmarknaden har inlett året starkt. Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik, fram till och med februari, visar att priserna fortsatt att öka. Årstakten ligger nu på +9 procent för bostadsrätter och +6 procent för villor. Även antalet sålda bostäder ökar jämfört med för ett år sedan.
Men de här siffrorna innefattar inte effekten av den senaste tidens turbulens. Coronaviruset har lett till att hela länder hamnat i karantän. Vissa prognoser visar på att den ekonomiska effekten av coronaviruset på världsekonomin kan bli enorm.

Bostadsmarknaden handlar mycket om psykologi

Spridningen av coronaviruset har också praktiska effekter på bostadsmarknaden. Hur många kommer vilja gå på en visning med en massa främlingar på ett begränsat utrymme, om smittan breder ut sig alltmer? Hittills så rapporterar till exempel Erik Olsson fastighetsförmedling om fortsatt bra tryck på visningarna den senaste helgen, men vem vet hur det kommer att bli nästa helg?

Bostadsmarknaden handlar mycket om psykologi. Svenskar sparar till exempel mycket i aktier och fonder och när värdet på dessa besparingar går kraftigt ned, så känns det kanske inte rätt att köpa ett dyrare boende, även om man har råd till det. Går bostadspriserna ned, så kan det också tyckas att man kan tjäna på att avvakta, tills priserna gått ned ännu mer.
Allt detta sammantaget pekar just nu på en avstannad prisuppgång och en trögare marknad framöver. Men det finns mycket som skulle kunna ändra på det: Räntesänkningar, stimulansprogram, ett effektivt vaccin förstås, med mera, med mera. 

Det som är värt att påpeka är att en bostadsaffär väldigt sällan sker helt isolerat, utan man köper och säljer bostäder ungefär samtidigt. Det betyder att även om man inte får lika mycket betalt för bostaden man säljer som man hade hoppats, så kanske man inte heller behöver betala lika mycket för bostaden man köper.
Mäklarna brunkar prata om att så länge man köper och säljer i samma marknad, alltså ungefär samtidigt, så blir nettoeffekten av marknadssvängningarna oftast inte så stora. Ett bra sätt att tänka är att en bostad inte är som en aktie. Det är inte en likvid tillgång som går att sälja direkt. Därmed kommer vi inte se lika dramatiska svängningar som på börsen från dag till dag. 

Omöjligt att tajma in den perfekta tiden att sälja eller köpa en bostad

En bostadsaffär i Sverige i dag tar i snitt flera månader – från att man tagit beslutet att sälja, till att en mäklare anlitats, bostaden blivit fotograferad, annonser lagts ut, visningar hållits, en budgivning pågått, kontrakt skrivits och pengarna landat på kontot.
Det är därför nästan omöjligt att tajma in den perfekta tiden att sälja eller köpa en bostad. 

Är du orolig över utvecklingen på bostadsmarknaden och vill minska osäkerheten, så är mitt tips alltid att sälja först och köpa sen. Då vet du i alla fall exakt hur mycket pengar du har att röra dig med och behöver inte oroa dig lika mycket om hur börsen mår just idag.
Låt behovet och den faktiska plånboken styra och undvik att låta corona förstöra din bostadsaffär. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu