Så tjänar du tusenlappar under årets fattigaste dagar

Rensa förrådet och få upp till 14 800 kronor

Av: 

David Peterson

Privatekonomi

För var femte svensk ekar plånboken tom i dag.
Det visar en undersökning från Kantar Sifo.
Men det finns tusenlappar att spara med enkla knep.

När festen tagit slut, julmaten ätits upp och nyårsraketerna slocknat. Då är det ofta tommare än vanligtvis i svenskarnas plånbok.

Enligt en undersökning från Kantar Sifo, utförd på uppdrag av Blocket, tar decemberlönen slut redan i januari för var femte svensk och den 19 januari är det genomsnittliga datumet då det är tomt på kontot.

Januari en peak för begagnat

För att få in lite extra pengar vänder sig många till andrahandssajter som Blocket och Tradera. Enligt undersökningen har var tredje svensk nån gång sålt prylar på nätet för att dryga ut hushållskassan.

– Januari är en skral månad, efter en lång period med mycket utgifter. Försäljningen på Blocket är ganska jämn över året men vi ser en peak i början av året, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

När svenskarna uppskattar hur mycket de skulle kunna tjäna om de rensade ut hemma och sålde vidare saker som de själva inte längre använder blir snittet 14 800 kronor.

Du kan tjäna 14 800 på att rensa ut

I snitt tror svenskarna att de skulle kunna tjäna 14 800 kronor om de rensade ut hemma och sålde prylarna på nätet. Bland föräldrar med barn i skolålder är summan 17 000 kr.

Gamla instrument, sportutrustning och möbler är prylar som säljer särskilt bra i januari, enligt Tero Marjamäki.

– Det är många som avlagt nyårslöften om att börja spela ett instrument eller om att börja med en ny sport. Sen är det mycket elektronik som också säljer bra, säger han.

Fakta: 10 varorna som säljer snabbast på Blocket just nu

 1. Vitvaror
 2. TV & Projektor
 3. Surfplattor
 4. Bärbara datorer
 5. Telefoner
 6. Träning & Hälsa
 7. Biljetter
 8. Presentkort
 9. Musikinstrument
 10. Bilbarnstolar

Källa: Blocket

Fakta: Rensa hemma på 24 timmar

Rensa på 24 timmar med Paulina Draganjas metod

 • Samla alla i hushållet. Söndag är en optimal dag att sälja av saker på Blocket. Att rensa hemma går mycket snabbare när alla hjälper till. Sätt ett gemensamt mål och börja tidigt på morgonen.
 • Välj saker som är värda mycket. Det ska vara värt besväret att rensa och sälja. Prioritera sådant du tror är värt mer än 500 kronor och som säljer snabbt, det vill säga är av populärt varumärke och i gott skick.
 • Förbered försäljningen. Torka av sakerna så att de är rena och fräscha och fota allt som ska säljas samtidigt för att spara tid. Genom att fota i dagsljus och mot en vit bakgrund framhävs det du säljer bättre och det skapar intresse.
 • Lägg upp annonserna. För att sälja snabbare kan du skriva först till kvarn i annonsen och lägga dig prismässigt strax under vad liknande annonser har för pris. Du kan också utgå från ungefär en tredjedel av nypriset.
 • Var proaktiv och få köparna på kroken. Svara snabbt på följdfrågor från intresserade köpare och hör proaktivt av dig och fråga om intresse finns om de inte återkommer.

Källa: Blocket

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så påverkar corona bostadspriserna

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Blocket

Sparande