Så får du ner elpriset i sommarstugan

Byt ut elvärmesystemet – spara tusenlappar

Publicerad 2020-07-28

När många spenderar mer tid än vanligt i sommarstugan drar elförbrukningen lätt iväg.

Här är några enkla knep som gör att du både sparar energi och drar ner på kostnaderna.

I takt med att sommarhusen blir allt lyxigare med pooler, bastu och golvvärme skenar elförbrukningen lätt iväg.

– Små förändringar i rutinerna när man är i stugan och när man lämnar den kan göra mycket för din förbrukning, säger Hampus Nording, VD på varuhandeln Tretti.se.

Här ger han sina bästa tips på hur du får ner elkostnaderna:

  • Dra ut kontakten. Stäng av alla apparater ordentligt varje gång du lämnar stugan. Stäng av tv, kylskåp och eventuella köksapparater ordentligt istället för att låta dem stå på standby.
  • Släck lamporna och utnyttja dagsljuset.
  • Byt till lågenergilampor.
  • Stäng av värmen. Det kan också vara en bra idé att reflektera över uppvärmningen av sommarstugan. Sänk eller stäng av värmen under sommarhalvåret samt när du inte är där på vintern, värmepumpar har exempelvis ofta tio graders funktion för just varmhållning.

Ny elpanna

Om du har en äldre stuga med en lika gammal elpanna kan du spara mycket energi om året genom att byta till en nyare modell. Sätt temperaturen på elpannan på ca 50–55 grader. Vid högre temperatur spiller du onödig energi och vid lägre riskerar du att få bakterier i vattnet.

– En ny elpanna kan bli en bra möjlighet att spara pengar. Nyare modeller är betydligt mer elsnåla än gamla varianter.

Luftvärmepump sparar el året om, säger Hampus Nording.
Luftvärmepump sparar el året om, säger Hampus Nording.

Luftvärmepump sparar el året om

En luftvärmepump kan vara ett annat bra alternativ – med en sådan behöver du inte använda stora mängder högkvalitativ energi för att producera värme i sommarhuset. Men tänk på att den måste vara anpassad till det nordiska vinterklimatet, annars går du miste om energibesparingen.

Byt ut elvärmesystemet

Beroende på vilket system du har idag kan du genom att byta till en luftvärmepump mer än halvera uppvärmningskostnaden för ditt fritidshus.

– Det är en liten investering med kort återbetalningstid eftersom du har möjlighet att spara flera tusenlappar om året, säger Hampus Nording.

Det är inte bara en smart ekonomisk investering, luftvärmepumpen bidrar också till ett bättre inomhusklimat, tillägger han.

– Den renar luften samtidigt som den kyler och värmer luften efter behov. Perfekt för både fjällstugan och sommarstugan!

LÄS VIDARE

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu