Mejla

Joakim Båge

Att undvika latten gör inte sparandet bättre

Joakim Båge: Så lyxsparar du till kontantinsatsen

SPARA

Drick en latte och ät din chokladboll på stan.
Samtidigt kan du spara ihop till din kontantinsats.
Att ge upp vardagslyxen är ingen hållbar sparmetod.

I dag krävs det en kontantinsats på 15 procent för att köpa en bostad. Det betyder att du behöver minst 375 000 kronor i cash, om du ska köpa en första lya i Stockholm, där priserna ofta ligger uppåt 2,5-3 miljoner kronor för en etta. 

Dags att börja spara!
En vanlig rekommendation är att det innebär att du måste ge upp ett massa saker. Köper du till exempel en kaffe latte på stan varje vardag, så kostar det dig runt 35 kronor om dagen, vilket blir hela 9 100 kronor om året. 

Alltså bör du ge upp latten och spara pengarna. 

Jag vill hävda att det är ett ganska dåligt råd. Fortsätt du att dricka din latte istället. Och ta en chokladboll också! Jag tycker nämligen inte att ge upp ett antal lyxsaker som förgyller tillvaron är ett bra sätt satt spara. 

Det är en mycket bättre sätt att dra in på saker som inte försämrar din livskvalitet och därmed ökar chansen att du lyckas.  

Joakim Båge: Lyxspara till kontantinsatsen
 • Försäkringar
  Börja med att se över dina försäkringar. Det är ganska många svenskar som är dubbelförsäkrade. En undersökningen som ICA Försäkring lät genomföra i fjol visar att 54 procent sällan eller aldrig ser över sina försäkringar. Det kan vara en av anledningarna till att man är dubbelförsäkrad. Ett bra tips är därmed att gå igenom vad dina försäkringar täcker och kolla in Konsumenternas försäkringsbyrå på konsumenternas.se för en oberoende guide till försäkringsdjungeln.
 • Konsumtionslån
  Försök så gott du kan att göra dig av med dyra konsumtionslån och krediter. Prata med olika banker och kolla om du istället kan samla dessa krediter i ett större lån som ställs mot en säkerhet, då får du vanligtvis en mycket bättre ränta. Har du ingen säkerhet, så kan du skaffa en borgensman, kanske en förälder eller släkting, som litar på att du sköter dina betalningar.
 • Elavtal
  Även om det inte handlar om några jättesummor, så kan det vara läge att se över ditt elavtal. Bor du i andra hand, be din hyresvärd om tillåtelse att kolla upp om du kan fixa ett bättre elavtal. De blir troligtvis tacksamma! Använd jämförelsesajter och kolla runt vilka erbjudanden som finns just nu. Undvik avtal som kommer med höga avgifter. Surfa in på Konsumenternas Energimarknadsbyrå för en oberoende guide till eldjungeln.
 • Investera
  Glöm inte att investera pengarna som du sparar varje månad. Genom att placera pengarna i räntefonder och kanske framförallt i aktiefonder, så kan du få del av ränta på ränta effekten och även ta del av uppgången på börsen. Se bara till att välja fonder med låga avgifter och undvik allt för riskfyllda alternativ. Morningstar har en riskskala som du kan använda dig av för att se hur riskfyllda olika fonder är på morningstar.se
 • Tjäna mer
  Slutligen, se till om du kan skaffa dig en extra inkomst. Är du ung så kanske du vid sidan av ditt vanliga jobb kan sitta barnvakt, jobba som doggywalker eller varför inte instajobba, som till exempel cateringpersonal.
 • Voila – du har just lyxsparat
  Gör allt ovan, så har du väsentligen förbättrat dina chanser att snabbt spara ihop till en kontantinsats. Dessutom bör du kunna unna dig lite guldkant på tillvaron under tiden.  

Lycka till och njut av din latte!

Joakim Båge, ekonomijournalist, programledare på EFN Ekonomikanalen och aktuell med ljudboken ”Bostadsskolan”

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Joakim Båge

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så påverkar corona bostadspriserna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Privatekonomi