Så lyckas du spara pengar som ung

”Varje krona räknas”

Sparekonomen Maria Landeborn tipsar om sparande.
Sparekonomen Maria Landeborn tipsar om sparande.

Att börja spara som ung ger större frihet senare i livet, och varje krona räknas.
Det menar sparekonomen Maria Landeborn, som här ger sina tips om hur man lyckas spara pengar som ung.
– Att börja spara tidigt ger större frihet, säger hon.

Att vara i 20-årsåldern och redan nu spara inför pensionen kan kännas avlägset. Och rent ut sagt väldigt tråkigt. 

Därför är det bättre att börja med att sätta ett sparmål på kortare sikt, enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

– Hitta någonting som man vill börja spara till så att man kommer igång. När man väl har startat är det alltid roligt att se hur pengarna växer månad för månad, år för år, säger hon.

Viktigt att börja spara tidigt

För varje krona gör skillnad, försäkrar Landeborn.

– Att börja spara tidigt ger större frihet och det öppnar upp fler möjligheter längre fram i livet. Allt från att kunna ta körkort när man vill och köpa en egen bostad, till att kunna plugga var man vill.

Börja spara tidigt och få större frihet, menar Maria Landeborn.
Börja spara tidigt och få större frihet, menar Maria Landeborn.

Hur man ska spara är beroende på hur pengarna faktiskt ska användas. Till en bil eller resa i närtid är ett sparkonto att föredra, medan ett sparande på längre sikt helst ska placeras i ett investeringssparkonto, ISK. 

– Ska du köpa en lägenhet och planerar att spara i ungefär fem år, rekommenderar jag att dela upp pengarna. Sätt 70 procent på ditt sparkonto och 30 procent i ett ISK. Då har man säkrat en del av kapitalet och man vet att pengarna inte kommer att minska i värde, säger Maria Landeborn.

”Riskerar att förlora alla dina pengar”

Men det finns fallgropar att se upp för.

–  Det finns två olika sparkonton: med och utan insättningsgaranti. Om sparinstitutet inte har en insättningsgaranti riskerar du att förlora alla dina pengar om det går i konkurs. Låt dig inte lockas av att placera pengarna på sparkonton där räntan är 5-6 procent, för även risken är mycket högre än på ett vanligt sparkonto. 

Tipsen: Så lyckas du med ditt sparande

  1. Börja tidigt. Börjar man spara i tid kan man sätta av en betydligt mindre summa varje månad än om man börjar sent i livet. Ränta på ränta-effekten gör att även ett litet sparande blir stort med tiden. 
  2. Spara konkret. Hitta någonting konkret att spara till för att komma igång med ditt sparande. Det kan vara till körkortet, en resa eller till en bostad. Då är det lättare att bli motiverad.
  3. Välj rätt sparform. Tänk över vad du ska spara till och hur länge. Ska du spara på längre sikt är det bra att placera pengarna i aktiefonder, medan ett kortsiktigt sparande helst ska ligga på ett sparkonto.
  4. Varje krona räknas. Ett litet sparande är bättre än inget. Om du har lite pengar att röra dig med varje månad, så kanske en hundralapp för dig ändå är pengar som gör skillnad så småningom. Om du efter ett år har sparat 1 200 kronor, plus lite ränta, kan det vara någonting som kan sätta en liten guldkant på tillvaron.
  5. Se upp för höga avgifter. Om man är inne och tittar på vilka fonder man ska ha på sitt ISK, lägg lite tid på att jämföra alternativ. Det gör stor skillnad i längden om avgiften är 0,5 procent eller 1,5 procent. 
Publisert:

LÄS VIDARE

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu