Börja spara i fonder – 12 viktiga tips

Sparekonomen: ”100 kronor i dag kommer att bli tusenlappar i framtiden”

Av: 

Gustaf Larsson

Sparekonomen Christina Söderberg ger sina tips för ett lyckat fondsparande.
Sparekonomen Christina Söderberg ger sina tips för ett lyckat fondsparande.

Fonder

Vilka fonder ska man välja, vad ska man undvika och hur säkra är ens pengar? Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, reder ut de viktigaste faktorerna för att börja spara i fonder.

– Det bästa sparandet är det som faktiskt blir av, säger hon.

Fondsparande kan framstå som en djungel för den oinsatte. Men så komplicerat är det inte, menar sparekonomen Christina Söderberg.

Första steget, säger hon, är att sätta upp ett investeringssparkonto (ISK) dit man för över pengar genom autogiro.

– Det är nämligen så att det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Väntar du tills månaden är slut är det troligt att något annat får gå före sparandet, säger Christina Söderberg.

”Höga avgifter betyder sämre avkastning”

För att förstå vilka fonder man ska satsa på behöver man inte förstå hur marknaden eller framtiden kommer att utvecklas. Inte ens proffsen klarar av att slå marknaden över tid, enligt Söderberg.

– Det absolut bästa du kan göra är att köpa marknaden, det vill säga en fond som följer ett aktieindex. Väljer du dessutom globala fonder, som investerar i hela värden, får du en väldigt bra riskspridning, säger hon.

Vilka fonder ska man undvika?

– Vissa fonder har väldigt höga avgifter och tyvärr kan man se att höga avgifter ofta betyder sämre avkastning. Satsa i stället på en fond med låga avgifter.

”Det blir som en krydda till sparandet”

För den som är intresserad av en speciell marknad eller region är det aldrig fel att satsa på specifika fonder, fortsätter Söderberg.

– Det inte fel att köpa något i någon fond man tror på, det blir som en krydda till sparandet. Men ha alltid mest pengar i dina globala indexfonder – det är vad som kommer att ge dig en bra och stabil avkastning, säger hon.

Hur säkra är pengarna man investerar?

– Du kan känna dig säker. Banken där man har sina fonder måste förvara dem separat från sitt eget kapital. Du ska alltså inte bli påverkad om banken skulle gå i konkurs. Dessutom finns det ett investerarskydd som betyder att du kan få ersättning för förlorade tillgångar upp till ett värde på 250 000 kronor per institut.

Många väljer bort oetiska fonder

För många är det viktigt att investera i hållbara och etiska fonder. Det finns en rad sajter där man kan urskilja fonders hållbarhetsindex från varandra, och välja bort fonder som investerar i exempelvis vapen eller olja.

– Det är inte helt lätt att göra hållbarhetsjämförelser eftersom det är lite olika vad man tycker är hållbart, men om man vet vad man inte vill investera i går det att hitta genom att läsa på lite, säger Christina Söderberg.

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer.

ANNONS

Spara säkert: Jämför räntor och hitta bästa sparkontot för dig här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

Christina Söderbergs bästa tips för ett lyckat fondsparande

 1. Gör det bara! Att komma igång är det svåraste. Så öppna ett ISK i dag och sätt upp ett autogiro med överföring varje månad. Har du inte möjlighet att spara mycket är 100 kronor att börja med en bra start. Därefter kan du öka sparandet när du har möjlighet.
 2. Välj fonder. Välj ut två globala indexfonder. Kanske också en europeisk och en svensk för överkurs. Det räcker gott och väl och du får en bra riskspridning och ett bra långsiktigt sparande. 
 3. Bestäm risknivå. Om du sparar kortare än 3-4 år bör det mesta av dina sparpengar ligga i en korträntefond, en fond som inte avkastar mer än sparkontot men som också har en väldigt låg risk. Sparar du på längre sikt tycker jag att du ska ha 100 procent aktiefonder. Högre risk men också möjlighet till högre avkastning.
 4. Jämför fonder. På sajten Morningstar.se finns det bra jämförelser där du kan se vilka fonder som följer ett visst index. Det finns också ofta mycket bra information på fondernas faktablad som du kan läsa på.
 5. Låt dig inte luras. Gå inte på bankrådgivarnas tips om att spara i andra fonder – de har lika lite koll som du på hur världen kommer att utvecklas, det vill säga ingen koll. De vill sälja sina fonder som de tjänar bra med pengar på. Det är helt naturligt, men ingen fördel för dig.
 6. Sätt upp mål. Det är lättare och roligare att spara med ett tydligt mål. Är det till din pension du sparar kan du döpa ditt ISK till ”Min pension”. Är det för att ha en insats till en bostad du vill köpa om fem år, döp ditt konto till ”Min bostad”.
 7. Beröm dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln när du har kommit igång. Gläd dig över att du har ett sparande, har koll och har ett mål. 
 8. Tänk på framtiden. Se inte ditt sparande som att du avstår från konsumtion just nu för att kunna använda det imorgon. Du får ränta på ditt sparande (värdet går upp) och ränta-på-ränta-effekten är fantastisk – 100 kronor i dag kommer att bli tusenlappar i framtiden.
 9. Sälj inte när kurvan går ner. Förbered dig genom att förstå att ditt sparande kommer att gå upp och ned under tiden du sparar. Du ska inte sälja när det går ner. Nästan alla som försöker tajma marknaden förlorar pengar. Utan fortsätt bara att månadsspara så kommer investeringen att gå upp på lång sikt och du kommer att köpa fonder både i upp och nedgångar.
 10. Var inte rädd. Om du tycker det är obehagligt att se dina pengar minska i värde – strunta bara i att titta på det hela tiden. Titta in en gång om året.
 11. Säkra upp. När du börjar närma dig ditt sparmål och vet att du inom några år kommer att behöva ta ut ditt sparande, kan det vara bra att sälja av lite aktiefonder till förmån för räntefonder. Då säkrar du upp pengarna så att börsen inte just har gått ner när du ska ta ut pengarna.
 12. Extra buffert. Det är bra att ha en buffert med ett sparande på ett sparkonto för sådant som du kan behöva inom några år. Glöm inte att sätta dina sparpengar på ett sparkonto som har ränta – det vill säga att inte ha dem hos storbanken. Men ha inte för mycket pengar där, det ger dig en låg avkastning. Pengar du sparar på lägre sikt ska du ha i fonder.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa alternativen för dina sparpengar

ÄMNEN I ARTIKELN

Fonder

Privatekonomi

Sparande

Aktiefonder

ISK, investeringssparkonto

Aktier

Indexfonder