Här är försäkringarna du behöver på resan

Resebolagens försäkringar kan vara onödiga

Foto: COLOURBOX
MIN EKONOMI

Bokar du en resa utomlands erbjuds du att teckna försäkringar via resebolaget.

Vissa gånger kan det löna sig – men ibland är de helt onödiga.

– Många gånger har man ett bra och fullgott skydd via sin vanliga hemförsäkring, säger Rebecka Troué på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå.

De flesta har nog varit med om det. När man bokar sin utlandsresa får man samtidigt ett erbjudande att teckna en reseförsäkring. Ofta framställs försäkringarna som nödvändiga och det slutar med att man beställer försäkringen för att vara på den säkra sidan.

I de flesta fall har dock hemförsäkringens grundreseskydd ett fullgott skydd när du reser utomlands.

Men det kan vara bra att kontrollera att just din försäkring innehåller det viktigaste.

– Det är skydd vid akut sjukdom eller olycksfall, sjukvårdskostnader, hemtransport vid sjukdom och olycksfall, möjlighet att åka hem till en nära anhörig som är allvarligt sjuk eller skadad, begravning på plats om någon skulle avlida och bagageskydd. Det är dock viktigt att man undersöker maxbeloppet på bagageskyddet, så att man inte packar med sig för mycket värdesaker, säger Rebecka Troué.

Ger skydd vid konkurs

De försäkringar som resenärer kan teckna via resebolagen innehåller vanligen vissa andra moment än hemförsäkringens resetillägg.

– Ett exempel är ersättning vid avbokning av arrangemang på resmålet vid sjukdom eller olycksfall eller semestersabotören som kan lämna en schablonersättning för förstörda resdagar om du under din resa inte kan utnyttja ändamålet med resan på ett förutbestämt och bokat sätt på grund av följande extrema och oförutsedda händelser.

– De kan också innehålla exempelvis en hemresegaranti om din transportör, plötsligt och oförutsett, ställer in hemresan på grund av konkurs, betalningsinställelse eller på grund av indragna tillstånd till följd av brister i flygsäkerheten, säger Rebecka Troué.

Så innan du tecknar de extra försäkringarna bör du överväga för- och nackdelarna med de extra kostnaderna det kostar att teckna försäkringen.

Kontokortsbetalning ger skydd

Ett annat tips för din utlandsresa är att om olyckan skulle vara framme och du blir sjuk när du är på din semester är det viktigt att läkaren skriver ett intyg där det tydligt framgå att du var tvungen till vila på hotellrummet. Annars kan det bli svårt att få ersättning. Bryter du till exempel benet och kan ligga vid poolen får du ofta ingen ersättning.

Planerar du att vara borta längre än 45 dagar behöver du i vanliga fall förlänga din reseförsäkring. Det är då viktigt att du gör det och betalar innan du reser.

– Kommer du på när du är borta att du vill stanna längre och sedan råkar ut för någonting utan att förlängningen är betald får du svårt att få ersättning, säger Rebecka Troué.

Betalar du din resa med ett kontokort får du i regel ett avbeställningsskydd från banken. Men eftersom det ofta bara gäller familjemedlemmar är det viktigt att kontrollera med banken om skyddet gäller även om man till exempel reser med särbo eller med vänner. Om det inte gör det kan man fundera på att tacka ja till resebolagets försäkring.

FAKTA

Att tänka på

Se till att du har en bra hemförsäkring innan du påbörjar din resa. Jämför försäkringsbolagens villkor för att hitta den bästa för dig.

Fundera på vilken typ av resa du gör. Avbeställningsskyddet har till exempel ofta ett maxbelopp, så åker du på en extra dyr resa kanske du inte får tillbaka hela beloppet. Tänk också på vad du ska göra på resan. De flesta reseförsäkringar täcker inte riskfyllda aktiviteter som fridykning, vanlig dykning under ett antal meter, skidåkning utanför pisten, etc.

Ta med kortet med viktiga telefonnummer du får av ditt försäkringsbolag. Då kan du snabbt kontakta rätt personer som kan anvisa dig till rätt sjukhus etc.

Om du vill vara säker på att få tillbaka dina förlorade värdesaker om du utsätts för ett brott kan det vara en bra idé att teckna en allriskförsäkring. De flesta vanliga reseförsäkringarna ger bara ersättningar om du direkt upptäcker att du blir av med dina värdesaker, till exempel vid rån, men inte om du blir ficktjuvad. Men även här finns variationer, så viktigt att kontrollera villkoren.

Ska du vara borta i mer än 45 dagar krävs det ofta att du förlänger din reseförsäkring. Men det är viktigt att du gör det och har betalat för det innan du åker iväg, annars har du små möjligheter att få hjälp.