Amorteringskravet 2016

Så drabbas du av nya amorteringskraven

SPARA SMART

I augusti måste alla som tar nya bostadslån över 50 procent att amortera.

SBAB har undersökt hur de nya kraven påverkar oss.

Fyra av tio kommer att köpa en så billig bostad att de slipper amortera.

Vi kan vänta oss förändringar i bostadsmarknaden till hösten. Bara 14 procent i Storstockholm, 21 procent i Storgöteborg och 32 procent av de boende i Stormalmö har råd att köpa ett genomsnittligt småhus i sin egen region utan att rejält minska sin övriga konsumtionen.

I hela Sverige är motsvarande siffra 41 procent.

Detta enligt SBAB:s rapport Bolånet & Amorteringen del 2.

Fyra av tio uppger att de kommer att köpa en så billig bostad att de slipper amortera.

Hur påverkar detta bostadsmarknaden?

– Det finns en möjlighet att det blir rusning på bostadsmarknaden fram till 1 augusti eftersom en del hushåll vill slippa reglerna. En långsiktig effekt kan bli att väldigt många hushåll kommer att undvika att flytta. Det skapar en inlåsning på bostadsmarknad. Rimligtvis kommer många att vilja ha mindre lån och söka sig till billigare bostäder medan efterfrågan på de dyrare bostäderna kommer att minska, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.

Kan det bli fråga om en punkterad bobubbla?

– Nej, jag har svårt att se att det skulle gå så långt att det får priserna på fall. Däremot kan det dämpa pristrycket. Men då ska man tänka på att vi kommer från en situation där vi har haft 15 procents ökningstakt.

Är det ett bra förslag?

– Det är bra att amortera. Alla bör det. Men jag är frågande till att man ska tvinga alla att amortera. Man tar inte hänsyn till var i livscykeln du befinner dig. Är du ung har du mycket utgifter och inte så stora inkomster. Från medelåldern när barnen flyttar ut har du istället väldigt stora möjligheter att amortera. Nu tvingar man alla att amortera i samma takt hela tiden, säger Tor Borg.

Slår hårt mot unga

Detta gör att det slår hårt mot unga.

– Förslaget understryks av en hyresmarknad som inte fungerar. Först ser vi till att det inte finns någon hyreslägenhet för de som är unga. Sedan ser vi till att de inte kan köpa en lägenhet, säger Tor Borg.

Gäller från 1 augusti

De nya amorteringskraven innebär att alla som tar nya bolån över 70 procents belåningsgrad ska amortera 2 procent av lånet om året. Från 70 procents belåningsgrad ned till 50, ska man amortera 1 procent om året av det ursprungliga lånebeloppet. Om Finansinspektionen förslag går igenom, börjar det gälla från augusti i år. Läs mer här.

Undersökningen gjordes av CINT/Snabba Svar 12 till 18 mars 2015, på uppdrag av SBAB. 1 033 personer i åldern 20-80 år har svarat.

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM