Sänkta pensioner i ny prognos

MIN EKONOMI

I dagarna skickas pensionsbeskeden ut till svenskarnas brevlådor.

I år sänks prognosen i kuverten med i snitt 1000 kronor i månaden.

Foto: PENSIONSMYNDIGHETEN
Det orangea kuvertet säger inte allt.

Under slutet av februari och i mars skickas de orangea kuverten ut till de som jobbat in pension men inte uppnått pensionsåldern.

Informationen i kuvertet är i år fyra sidor lång i stället för förra årets sex sidor.

– Vi vill förenkla så mycket som möjligt, säger Monika Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Sänkt prognos

Kuvertet innehåller bara information om den allmänna pensionen, alltså inte det man jobbat in i tjänstepension eller lagt undan i privat pensionssparande. Däremot finns en kod i kuvertet som man kan använda för att logga in på minpension.se. Där kan man få en prognos över hela sin pension, det vill säga även tjänstepensionen och det egna pensionssparandet.

I snitt visar myndighetens prognos att svenskar födda 1971 får 16 300 kronor i allmän pension vid 65 års ålder. Med tjänstepension höjs snittet till 21 500 kronor.

Nytt sätt att räkna

I år har ett nytt sätt att räkna använts vid prognosen i kuvertet. Det gör att siffrorna blir lägre i år än förra året. Prognosen kan sänkas med från ett par hundralappar till flera tusenlappar i månaden. Dessutom har myndigheten gjort ett prognosfel i många orangea kuvert som gått ut till pensionärer, som Aftonbladet rapporterat om tidigare.

– Prognosfelet, balanseringen och ny branschstandard sänker prognosen för allmän pension med i snitt 1 000 kronor i månaden, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM