Så surfar du med mobilen!

1) Vad är det för adress till Aftonbladets "mobilupplaga"?

Svar: wap.aftonbladet.se I vissa mobiler måste du lägga in http:// före adressen (http://wap.aftonbladet.se).

Du som redan nu vet hur du tar dig vidare kan sluta läsa här. Vi andra fortsätter...

2) Hur läser jag Aftonbladet i min mobil? Hur fungerar det översiktligt?

Svar: Aftonbladets mobilupplaga ligger på internet precis som den vanliga webbupplagan. För att komma åt mobilupplagan måste du ha en anslutning till internet som också har en speciell wapgateway, samt en mobil som är utrustad med en s k wapbrowser (likt en webbläsare) som läsa de specialsidor som är anpassade för små bildskärmar. De mobiler som kan läsa dessa speciella internetsidor kallas waptelefoner och de flesta telefoner som säljs idag är sådana.

3) Wap?! Det säger mig ingenting!

Svar: Wapsidor är skrivna i ett speciellt språk WML istället för vanliga webbsidor som är skrivna i HTML. Men mer än så behöver vi inte veta. Att wap har kommunicerats mot oss användare är obegripligt. Det här är ju bara teknik och inte det minsta relevant för oss som bara vill surfa! (Överkurs: språket kommer ersättas med xHTML för under 2002 vilket kommer förenkla för oss som utvecklar tjänster och ge dig som läsare bättre upplevelse i form av grafik etc.)

4) Internetanslutning -hur ordnar jag det? Är inte det redan inlagt i telefonen?!

Svar: Nej, dessvärre inte... Det måste vi vanligvis ordna på egen hand. Här finns dessutom två alternativ varav det bättre kräver ett speciellt tillägg till ditt mobilabonnemang. Detta tillägg kallas GPRS och innebär att du kan vara ständigt uppkopplad mot internet -då betalar du endast för den datamängd du laddar ned. Att surfa med GPRS ger oftast kortare svarstider och kan bli billigare och är därför att föredra. Observera att du då även måste ha en speciell GPRS telefon för att vara ständigt uppkopplad. Inställningarna för internetanslutningen måste du därefter ladda ner i mobilen. Det görs vanligen (på Nokia, Ericsson) genom de skickas som ett SMS till din mobil. När du mottagit SMSet sparar du det. Sedan är det klart. Det här låter ganska krångligt men är inte så svårt egentligen. Ta kontakt med din operatör så hjälper de dig inställningarna!

Det andra alternativet för internetanslutning innebär att du betalar för den tid du är uppkopplad när du surfar ("Surfa över GSM"). Idag stödjer såväl kontaktkort och abonnemang den här typen av internetanslutning, men även här måste inställningarna laddas ner i din mobil. Ta kontakt med din operatör så hjälper de dig med inställningarna!

5) Ok, men hur kommer jag snabbt och enkelt åt Aftonbladet i fortsättningen?

Svar: När du löst internetanslutningen kan du lägga in aftonbladet som ett bokmärke i din mobil. Sök efter menyn bokmärken i din mobil under menyer som vanligtvis heter wap eller mobilt internet. Välj sedan att lägga till ett nytt bokmärke. Adressen (URLen) som du skall lägga in är wap.aftonbladet.se. I vissa telefoner måste du först lägga till textsträngen http:// före adressen.

På samma sätt kan du sedan lägga in dina övriga favoritsidor. Nu är du igång