Det okända hotet mot dina husdjur

HÄLSA

Att sköta sina tänder ser de flesta som en självklarhet.

Men det är minst lika viktigt att sköta sitt husdjurs tandhälsa.

– Djur har lika mycket tandsjukdomar som människor, säger veterinären Hedvig Armerén.

Foto: SXC.HU

Det är inte bara människor som drabbas av tandproblem – även våra husdjur får sin beskärda del av inflammationer och tandvärk.

– Djuren får sina tandproblem tidigare i livet, så det blir lika stor del av livet som för människor, säger Hedvig Armerén, veterinär och medlem i föreningen Svenska sällskapet för djurtandvård.

Ofta kan det handla om skador där hunden eller katten slagit av en tand. Men precis som hos människor finns det sjukdomar.

– Även djur drabbas av parodontit (som leder till tandlossning) och det är en bakterieinfektion som påverkar hela kroppen. Bakterierna tar sig ut i blodet varje gång djuret tuggar, och det är mycket allvarligt, säger Armerén.

”Det ska inte lukta ruttet”

I värsta fall kan det innebära att djuret måste avlivas.

– Tandproblem är inte en helt ovanlig avlivningsorsak. Djuren måste ju sövas vid tandvård och har de då en sjukdom som påverkar hjärtat så är det inte alla som klarar av att sövas.

Som djurägare bär man naturligtvis på ansvaret för sitt husdjurs hälsa, och det finns saker att göra för att hålla koll på tillståndet.

Ett bastips är att undersöka munnen, såväl med ögon som med näsa.

– Om det luktar illa i munnen så handlar det troligtvis om en sjukdom. Det ska inte lukta ruttet i munnen, säger Armerén.

FAKTA

Så sköter du ditt husdjurs tänder:

Titta i munnen

”Det är en träningssak, precis som med att klippa klor. Det är inte lätt i början, så det är viktigt att börja redan med valpen”

Borsta tänderna

”På ett djur som inte har någon tandsjukdom kan det räcka med en gång i veckan för vanans skull. Men om det finns tandproblem bör man borsta en gång om dagen”

Utfodra med hård mat

”Det är vetenskapligt bevisat att tänderna inte mår jättebra av bara blöt och smetig mat. Det behövs även hård mat”