”Vi har dålig koll på komplikationer”

Vetenskapligt underlag
saknas för laserbehandling

HÄLSA

”Smärtfritt”, ropar förespråkarna.

Men vetenskapen saknar tydliga underlag för laserbehandling.

– Vi har dålig koll på eventuella komplikationer, säger Odontologie doktor Thomas Jacobsen.

Laser låter som räddningen för smärtkänsliga tandläkarpatienter. Men det saknas tillräcklig forskning på området för att säkert kunna fastslå att det dels lagar tänderna lika bra som den gamla borren – och att det är smärtfritt.

– Det finns inget stöd i forskningen för att det skulle vara smärtfritt. Däremot kan vi se att vuxna patienter hellre väljer laser än den gamla borren. Det är en tystare teknik utan vibrationer, säger Thomas Jacobsen, Odontologie doktor som varit med att författa SBU-rapporten Laser vid avlägsnande av laser (SBU = Statens beredning för medicinsk utvärdering).

Höga temperaturer

Men tekniken är ännu ny och det finns egentligen ingen forskning som på ett tydligt sätt kan visa vad resultatet blir.

– Vi har dålig koll på eventuella komplikationer. Lasern framkallar väldigt höga temperaturer och vi vet till exempel inte hur det påverkar pulpan över tid, säger Jacobsen.

Dyr teknik

Vad man däremot vet är att tekniken är dyr. En maskin kostar någonstans runt halvmiljonen att köpa in och behandlingen tar dessutom två till tre gånger längre tid.

– Det borde ju innebära att kostnaden för patienten blir högre, men det är så klart upp till varje behandlare. Man måste använda apparaten väldigt mycket för att investeringen ska löna sig, säger Jacobsen.

 

ARTIKELN HANDLAR OM