Så får du kontroll över tandläkarkostnaderna

HÄLSA

Svenskarna reser i allt större utsträckning utomlands för att kapa tandvårdskostnaderna.

Folktandvårdens svar för att behålla patienterna är ett abonnemang.

– Det här är ingen vinstmaskin för oss, tanken är att det ska jämnt upp, säger Mikael Leijon vid Folktandvården i Uppsala län.

Foto: sxc.hu

Det är gratis tandvård i Sverige fram till och med det år man fyller 19.

Och så långt är allt bra.

Men när det är dags att öppna plånboken själv faller många patienter mellan stolarna – något som har fått Folktandvården att agera.

– Motivet till det här är att vi får behålla patienterna. Förr föll 20-21-åringarna bort, men nu behåller vi dem. 50 procent av alla 20-åringar i Uppsala är med och det är en stor framgång mot kanske 20 procent tidigare, säger Mikael Leijon, frisktandvårdschef i Uppsala län.

”Det mesta man behöver ingår”

Abonnemanget, eller frisktandvårdsavtalet, gäller under tre år och har en fast månadskostnad.

– Det mesta som man behöver ingår, men inte kosmetisk tandvård som tandblekning. Inte heller implantat, för den typen av vård finns den allmänna tandförsäkringen som skyddar bra. Däremot ingår enstaka krona, om du till exempel slår av en tand, säger Leijon.

Bättre tandhälsa

Och tryggheten med den fasta månadskostnaden har redan visat sig positiv för tandhälsan.

– Vi ser att tandhälsan förbättras. Man går till tandläkaren, man sköter sina tänder och man vet att allt redan är betalt. Det här är ingen vinstmaskin för oss, tanken är att det ska jämnt upp. Det du betalar in ska du ha tillbaka, säger Leijon.

FAKTA

Så funkar det:

Tandläkaren undersäker din tandhälsa och erbjuder en månadskostnad mellan, i bästa fall, 40 kronor och, i sämsta fall, 710 kronor.

Avtalet gäller i tre år och bland annat ingår regelbundna undersökningar, specialisttandvård och ersättning för akutvård oavsett var i Sverige du befinner dig.

Källa: Folktandvården