Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 4 JUNI 2000
 
  

’Jag drack för att stå ut’

ISOLERAD För ungefär ett år sedan körde Kikki Danielsson rattfull och krockade. Nu lever hon som en nykter alkoholist och har separerat från sin make.
Namn: Ann-Kristin ”Kikki” Danielsson.
Ålder: 48.
Familj: Separerade från Kjell Roos december 1999.Tillsammans har de barnen Emma, 14, och Viktor, 9.
Bor: Vallsta, norr om Bollnäs.
Yrke: Sångerska.
Karriär: Hon har haft 40 låtar på Svensktoppen, sålt tre miljoner skivor, varit med i schlager-SM sex gånger. Två gånger har hon representerat Sverige i schlager-EM; 1982 med ”Dag efter dag” och 1985 med ”Bra vibrationer”.
Kikki om kampen mot sina alkoholproblem
Alkoholiserad, dömd och sviken av både make och vänner.
  I kväll berättar dansbandsstjärnan Kikki Danielsson, 48, i TV 4 om den svåra vägen ut ur livskrisen och missbruket.
  – Jag tröstade mig med vin i tvättstugan för att orka stå ut, säger hon i dokumentären ”Vägen tillbaka”.
   Hon hade ätit middag och druckit mycket vin den där julikvällen för snart ett år sedan. Tillsammans med en väninna begav sig Kikki Danielsson till en lokal nöjespark. Ännu mer vin. Sedan taxi hem till kompisen. Efter en tupplur bestämde sig dansbandsstjärnan för att köra hem till sig mitt i natten.
  Ett beslut som skulle förändra hela Kikki Danielssons liv.

Hon förlorade kontrollen
  
Med 2,44 promille i blodet förlorade hon kontrollen över bilen, rammade en stolpe och kanade ner i diket.
  – Jag hann tänka ganska mycket där jag satt. Vad har jag gjort? Vad har hänt? Hur ska det bli nu?
  – Jag kände en oerhörd skam. Det var då en väldigt brutal sanning kom fram i min hjärna. Nu måste jag ta itu med mitt liv, inte bara alkoholen utan alla känslor jag druckit på, berättar Kikki för reportrarna David Wikdahl och Emil Nikkhah på Dabrowski TV, som gjort dokumentären ”Vägen tillbaka” för TV 4.
  Kikki Danielsson åtalades för grovt rattfylleri och dömdes i oktober förra året till samhällstjänst i 40 dagar, indraget körkort i 18 månader och 14 månaders alkoholbehandling.
  I dag är Kikki Danielsson nykter alkoholist och går på behandling tre gånger i veckan. I reportaget får tittarna följa med henne på alkoholprovtagningarna, samhällstjänsten som sångledare på ett pensionärshem – och det isolerade livet i bostaden utanför Bollnäs.

”En väldigt brutal sanning kom fram i min hjärna. Nu måste jag ta itu med mitt liv.”

  Utan körkortet har hon svårt att leva ett normalt liv.

”Mitt hem är mitt fängelse”
  
– Jag känner ibland att mitt hem är mitt fängelse. Jag är helt låst. Jag kan inte ta mig till banken eller posten och eftersom jag är reumatiker har jag svårt att gå långa sträckor, säger hon.
  Men isoleringen har fler orsaker. Det brutna förhållandet med maken Kjell Roos har förstärkt livskrisen.
  – När man går igenom separationer märker man att människor tar parti. Man bjuds inte på fester. Vännerna tänker att hur ska vi kunna bjuda Kikki, vi vill ju dricka och hon kan inte det. Då blir det bekvämast att inte bjuda alls, berättar Kikki i dokumentären.
  Hennes alkoholism har en lång historia. Kikki Danielsson och Kjell Roos träffades i början av 1980-talet. Barnen Emma och Viktor kom 1985 och 1991. Och det var just efter Viktors födelse som problemen började.
– Jag ville vara mamma och inte turnera så mycket. Men då sa min make: ”Familjen har inte råd med att du är hemma, du måste ut och turnera.”
  
– Jag turnerade mot min vilja. Livet kändes hårt och orättvist att jag inte fick vara mamma, säger Kikki.
  Trösten fann hon i flaskan. I dag ångrar Kikki att hon inte sa ifrån i tid.
  – Jag har känt i så många år att jag vill bestämma över mitt liv själv. Jag har känt mig som en mjölkkossa, att man suger ut så mycket ur mig mot min vilja och att jag samtidigt inte haft något att bjuda emot, säger hon i reportaget.

Hela familjen drabbades
  

”Jag turnerade mot min vilja. Jag fick inte vara mamma.”

Alkoholmissbruket blev till sist ett problem för hela familjen.
  – Familjen blev medberoende. De hade en ständig oro. Var är hon? Vad gör hon? Dricker hon vin? säger Kikki i programmet.
  Alkoholbehandlingen hon dömdes till har blivit en räddning.
  – Den har varit en riktig revolution i mitt liv, jag har hittat en kraft jag inte visste att jag hade, säger Kikki i kvällens dokumentär.
  I februari i år fattade hon ett dramatiskt beslut. Hon lade ner bandet Kikki Danielssons där maken Kjell Roos var kapellmästare.
– Mitt första riktiga beslut jag tagit i mitt liv. Jag har äntligen bestämt mig för att ingen sätter sig på mig. Mjölkkossan har sagt upp sig.
  
– Jag var adoptivbarn när jag var liten och kände alltid att jag inte var fin nog. Hela mitt liv har jag fått höra att jag ska vara andra till lags, det har hela mitt liv gått ut på. Och det står mig upp hit.
Dan Panas
Dan Panas
  – Nu vill jag bevisa för alla att jag har ett mänskligt värde. Det är bara synd att det skulle kräva en rattfylleridom för att komma fram till det här, säger Kikki.
  Fotnot: ”Vägen tillbaka” sänds i TV4 klockan 20.30 i kväll.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE