Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 24 OKTOBER 2000
 
  

TV TILL VARJE PRIS
Mot löfte om att få vara med i tv lockas Medelsvensson in i tv-rutan. Dokusåpor och tävlingar. Kul, i tv-soffan.
Verkligheten är en annan, för dem som nappar. Aftonbladet granskar därför i en artikelserie slavkontrakten som gör de medverkande mer eller mindre rättslösa.
Bedriver tv-kanalerna i dag en cynisk rovdrift av människor i jakten på nästa tv-succé? Dagens devis tycks vara: tv till varje pris. Ronny Olovsson, nöjeschef

”SVT skändade vårt hem”
Kristin Kaspersen På torsdag är det premiär för Kristin Kaspersens nya underhållningsprogram ”Uppåt väggarna” i SVT 2, där två familjer får inreda varandras hem. För en av familjerna slutade tv-leken i tragedi.
Foto: TOMMY MARDELL
Hustrun sökte psykhjälp efter Kristin Kaspersens nya inredningsprogram
Drömmen om ett vackrare hem blev en mardröm.
  Efter Kristin Kaspersens tv-besök har Per och hans fru sökt psykhjälp – och lagt ut tusentals kronor ur egen ficka för att återställa sin bostad.
  – Det såg hemskt ut. Vi var däckade i flera dagar, säger han.

  Per är inte hans riktiga namn.
  Orsaken till att Aftonbladet skyddar Pers identitet är ett kontrakt som samtliga medverkande i SVT:s nya heminredningsprogram ”Uppåt väggarna” skrivit på.
  Ett kontrakt som förbjuder dem att utan tillstånd tala med utomstående om innehållet i programserien som startar på torsdag. Därför kan vi inte heller gå in på detaljer hur hemmet – i hans ögon – vanställdes.
  – Vi har tystnadsplikt och får inte yppa något om det här. Så här i efterhand tycker jag att det är fel. Man måste ju få reagera, säger Per.
  ”Uppåt väggarna” är redan en tragedi för hans familj.
  – Vi blev förtvivlade och chockade när vi såg vad de gjort. Dessutom stod det i kontraktet att vi inte fick ändra på rummet de närmaste månaderna efter inspelningen. Nu har vi lagt ner en massa pengar för att vi ska kunna använda det igen.

Betalade 10 000 kr med egna pengar
  – Min fru tog väldigt illa vid sig av det här och tog kontakt med psykakuten. Så jobbigt har det varit för oss, säger Per.
Per beräknar att hans egna kostnader för material och arbetsinsats överstiger 10 000 kronor.
Allt betalt ur egen ficka. Priset på det psykiska lidandet låter han vara osagt.
Anonymt par Paret kan inte framträda på bild på grund av kontraktet de skrivit på för SVT.
  – Produktionsbolaget Meter, som gör programmen åt SVT, erbjöd sig att återställa rummet i ursprungligt skick, men efter det jobb de gjort innan avböjde jag, berättar Per.
  I varje avsnitt av ”Uppåt väggarna” byter två familjer hus med varandra. Deras uppdrag är att på två dagar inreda ett rum i grannens villa med hjälp av en snickare, en heminredare, programledaren Kristin Kaspersen och en maxbudget på 10 000 kronor.
  Inför omgörningarna får familjerna komma med önskemål om hur de vill ha det.

”Allt i serien är inte skitsnyggt”
  – Men de verkar inte ha lyssnat på oss alls. Jag är väldigt besviken.
  – Det blir tungt att se programmet i tv – som en repris på hur de skändade det här rummet, säger Per.
  Elisabet Aldén, projektledare för ”Uppåt väggarna” på SVT, beklagar djupt det som skett.
  – Vi hoppas självklart att alla ska vara nöjda med de förändringar som gjorts. Naturligtvis är vi inte ute efter att göra deltagarna ledsna eller att göra bort någon, så dumma är vi inte på Sveriges Television.
  – Men inredning är något som man kan ha väldigt delade meningar om. Jag vet inte om jag själv tycker att allt i serien är skitsnyggt.
Men den här familjen mådde väldigt dåligt av omgörningen?
  – Självklart beklagar vi att människor blivit ledsna. Jag är förtvivlad över att det blivit så här. Men vi har erbjudit dem att återställa allt i ursprungligt skick. Mer kan vi inte göra i det här läget.
Varför är de belagda med tystnadsplikt om vad som händer i programmet?
  – ”Uppåt väggarna” bygger på ett överraskningsmoment – när man får se vad deltagarna tycker om sitt nya rum. Naturligtvis vill vi inte att de avslöjar hur det går i förväg, säger Elisabet Aldén.

Dan Panas


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE