Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 30 AUGUSTI 1998
 

Grå Tåget

TRAPPAR UPP IGEN Blå Tåget gör sina första nya skivspår på 29 år. I trappan fyra av medlemmarna, nerifrån och upp: Mats G Bengtsson, Tore Berger, Torkel Rasmusson och Leif Nylén.
Foto: LASSE ALLARD
Medlemmar: Torkel Rasmusson, Tore Berger, Carl-Johan de Geer, Leif Nylén, Mats G Bengtsson, Kjell Westling, Urban Yman.
På cd: ”Brustna hjärtans hotell” (–72), ”1969–1974” (samlings-cd –88).
Aktuella: Spelar i Vita Bergsparken i dag, på Stockholms stadsteater 11–12/9 och på båten Blidösund 15–16/9. Nytt album, ”Moderna material”, släpps preliminärt 10/1 nästa år.

Blå Tåget tillbaka med en ny platta efter 29 år...

Bandet som skrev och spelade in vad många anser är den bästa svenska rocklåten genom tiderna – ”Staten & kapitalet” – är tillbaka.
  I januari släpps det första studioalbumet med nytt material på 29 år.
  Det handlar om Blå Tåget.
  404. Så många år är de sju medlemmarna tillsammans, dividera och ni får en snittålder på knappt 58.
  – För några år sen, när vi gjorde några konserter, skrev både Expressen och Aftonbladet att vi borde lägga ner verksamheten, vi var för gamla. Det finns en åldersfascism inom rockkulturen.
  Tore Berger sjunker tillbaka i soffan, klagar på röken, meddelar att han blivit känslig sen han själv slutade – och tänder en cigg.
  Om ni översätter logiken i det till musik så hamnar ni i närheten av hur Blå Tåget lät och låter. De ville det ena. Det blev nåt annat.

Ville spela rock
  – Vi kunde inte spela tuff rock, det var det vi drömde om, men i stället blev det kanske visa eller schlager, även om vi helst skulle ha skrivit en häftig rocklåt, säger Leif Nylén.
  Bandet hade inte ens en elgitarr i förgrunden.
  Däremot gärna en sopransax. Fel blev rätt. Ett eget sound.
  Som är intakt på det kommande albumet ”Moderna material”.
  – 1995 spelade vi på en festival i Nässjö. I samband med det skrev vi en del nya låtar. Året efter gjorde vi ett antal spelningar på Mosebacke och mer material kom till. Tanken väcktes: ”Ska vi inte göra en ny platta?” säger Leif Nylén.

Bara mixning kvar
  Det tog sin tid. Men nu är den nästan färdig. Bara mixningen återstår.
  – Klart det blir den bästa skiva vi har gjort, säger Tore Berger.
  Ebba Grön odödliggjorde ju Leif Nyléns ”Staten & kaptitalet” och sedan dess har han drömt om att Blå Tåget ska göra en version av Ebbas ”Ung & kåt”.
Tore S BörjessonMera nöje