Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 15 OKTOBER 1998
 

En joker dyker upp i tv-leken

På lördag kommer Jochen till den nya Robinson-ön

På lördag blir det två bomber i ”Expedition: Robinson”.
  En ny deltagare släpps iland på ön. Jochen Schützdeller, 32. Han går rätt in i tävlingen från ingenstans. Jokern i leken.
  Dessutom: deltagarna byter ö. Lämnar Mataking och stiger i land på Pom Pom.
   På lördag slås lag nord och lag syd ihop till en grupp. Det är i sig skäl nog till att nya vänskapsband och konflikter uppstår – men när Jochen från Göteborg släpps i land bör oredan bli total.
  Det är med all sannolikhet just det som är meningen.
  Rubba cirklarna. Rucka på förutsättningarna för deltagarnas liv på den öde ön. Sånt skapar dramatik.
  Man kan också spekulera i två andra skäl till Jochens entré.
  För det första: programmakarna förutsåg att starka män, idrottstyper och ledartyper, på grund av de nya reglerna under lagtävlingen, skulle bli bortröstade i de tidiga avsnitten.
  Så skedde också. Tre av de fyra först utslagna var män: Roger Olsson, Ola Eklund och Torbjörn Ambré. Med Jochen Schützdeller i leken återställs könsbalansen något.
  Miljövetaren Jochen Schützdeller kandiderade i årets val till kommunfullmäktige i Göteborg, längst ner på miljöpartiets lista.

Kandidat till öromans?
   Enligt Aftonbladets källor ska han dessutom vara en bildskön man. Han har också ett förflutet som fotomodell i gruppen Avenue modeller. Kan han fixa årets första öromans?
  För det andra: förra året fanns en svaghet i regelsystemet. När örådet sammanträdde i sista avsnittet och skulle rösta på Martin Melin eller Kent Larsen, var de röstberättigade åtta till antalet. Det kunde blivit fyra–fyra i röster och lottdragning om Robinsontiteln. Ett antiklimax programmakarna antagligen inte ville riskera en gång till.
  Med Jochens ankomst blir det elva deltagare på ön och ett udda antal röstberättigade i sista avsnittet.
  Men är det rättvist?
  Här kommer han, kanske direkt från poolkanten på nåt vräkigt hotell i Malaysia, och går in i sjätte avsnittet med chansen att ta hem segern och 250 000 kronor...
  Har man rätt att kalla sig för en Robinson om man dyker upp i halvtid?
  Hur ska de andra se på honom, som en ovälkommen främling eller en ny och trevlig bekantskap?
  Vad kommer tittarna att tycka?

Svårsmält för de utslagna
   Text: Tore Börjesson Och kanske framför allt, vad kommer Ola, Roger och Torbjörn att säga? De blev sannolikt utröstade på grund av de nya reglerna i lagtävlingen, och här kommer Jochen inhalkande på ett bananskal, just när fjolårets regelsystem, utröstning inom gruppen, blir verklighet igen.
  Svaret får ni på lördag.


Mera nöje