Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG 21 NOVEMBER 1998
  

”Fucking Åmål” blir cd och bok

HYLLAD TRIO Regissören Lukas Moodysson fortsätter att ta emot beröm för sin debutfilm, ”Fucking Åmål”. – Det roligaste är att folk står upp och jublar i Örebro. Riktiga publikreaktioner, säger Moodysson, här tillsammans med Alexandra Dahlström (Elin) och Rebecca Liljeberg (Agnes).
Foto: PETER KNOPP

... men någon uppföljare till succéfilmen lär vi inte få se
”Fucking Åmål”-febern fortsätter.
  Nu blir årets svenska succéfilm bok och soundtracket släpps på skiva.
  – Superskojigt! säger regissören Lukas Moodysson.
   Hembränt, hångel, längtan och kärlek.
   Lukas Moodyssons debutfilm ”Fucking Åmål”, om livet i en småstad när man är 14 år och bara vill att något ska hända, har fått svenska folket att flockas på biograferna runtom i landet.

Riktiga reaktioner roligast
   – Det roligaste är insändare i tidningen typ ”förr var Titanic den bästa filmen i mitt liv, nu tycker jag det är Fucking Åmål”, eller att folk står upp och jublar i Örebro. Riktiga publikreaktioner, säger Lukas Moodysson.
  Hittills har nästan en kvarts miljon biobesökare sett filmen om Elin och Agnes och publiktrycket är fortfarande stort.

Manuset i bokform
   Nu släpps soundtracket med bland andra Robyn och Broder Daniel och 10 december kommer Lukas Moodyssons manus i bokform.
  En nästan 200 sidor tjock bok med bland annat ett par ”bonusscener” som klipptes bort ur filmen, polaroidbilder från inspelningen i Trollhättan och receptet på ”Elins spya” - vad som egentligen var hopkoket i det jox Alexandra Dahlström (”Elin”) hostade upp efter att ha svept i sig en flaska vin på den föräldrafria festen.
  – Man ska kunna köpa boken relativt billigt och ta med sig den när man åker tåg, till exempel. Film blir man mer känslomässigt engagerad i, men samtidigt är det mysigare med böcker, säger Lukas Moodysson.
Blir det en ”Fucking Åmål” del två?
   – Det tror jag inte. Kanske om man kom på en väldigt skojig sak som Elin och Agnes gjorde tillsammans. En sällskapsresa till Mallis. Eller som filmen om Mimmi och Reine. En ”Elin och Agnes i fjällen”! säger Lukas Moodysson och skrattar.


Nu hyllas regissören även i USA
NEW YORK. Fucking Åmål tar Manhattan. Under det aningen diskretare namnet ”Show Me Love”.
   - Jag är oerhört glad över mottagandet hittills. Det känns som ett bevis på att filmen fungerar utanför Sverige, säger producenten Lars Jönsson.

   Strax före den första visningen på torsdagskvällen säger Lars Jönsson:
  - Det är bara filmköpare i salongen, så vänta dig inga reaktioner.
  De brukar bara sitta tysta - för att inte avslöja för varandra vad de tycker.
  
Applåderade efter visningen
   Men publiken skrattade under hela filmen. På rätt ställen.
   - Och i dag applåderade man efteråt, säger Lars Jönsson efter fredagens föreställning. Många har stannat kvar länge efteråt och velat prata. Den verkar verkligen fungera. Framför allt har den amerikanska ”proffspublik” som fått se filmen, mest filmköpare, gillat:
   Skådespelarinsatserna. Hur Lukas Moodysson hanterade det svåra ämnet och lyckades föra historien i mål. Filmens utseende.
  
   Ser det som en modig film
   - Många tycker att det är en modig film, som skulle vara svår att få producerad i USA, säger Jönsson.
   Hur går det med Oscarssatsningen?
   - Där har vi väldigt låga förväntningar, säger Lars Jönsson. Vi är alldeles för sent ute för att ha en chans. För att bli nominerad måste man ha en amerikansk distributör som jobbat med att lansera filmen i ett halvår. Våra chanser är väldigt små.
Magdalena Kvarning
New York
magdalena.kvarning@aftonbladet.se

 MER NÖJE