Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
FREDAG 4 DECEMBER 1998
  


INGEN 40-ÅRSKRIS Nu laddar de om, Marie Fredriksson, 40, och Per Gessle, 39. – Vi strävar hela tiden efter att uppgradera vårt sound, säger Per. I början av februari kommer första singeln från nya albumet.
Foto: LOTTE FERNVALL

– USA skriker efter vår pop

Aftonbladet träffade Roxette
i studion inför nya skivan


Nya singlen heter ”Wish I could fly”?
  Men har Roxette fortfarande luft under vingarna?
  Aftonbladet har träffat Per Gessle och Marie Fredriksson.
  – I USA skriker de efter vår popmusik, säger han.
  Det har pratats en del om Roxettes vara eller icke vara. Skulle de efter alla framgångar och vid 40 års ålder orka ladda batterierna igen? Svaret är: ja.

”Det ska bli otroligt kul”
  Den 22 februari kommer deras nya skiva ”Have a nice day”, uppföljaren till ”Crash boom bang” (1994). Redan i början av februari får vi första smakprovet – singeln ”I wish I could fly”.
  – Vi har hållit på med den här plattan i två år nu. Det ska bli otroligt kul att äntligen få ut den, säger Marie Fredriksson.
Namn: Per Gessle.
Ålder: 39 år.
Familj: Hustrun Åsa, sonen Gabriel, 1 år.
Bor: I en villa i Halmstad och i en lägenhet i Stockholm.
Tjänar: 1 370 000 kronor (taxerad inkomst -97), samt förmögenhet på 46,7 miljoner.

Namn: Marie Fredriksson.
Ålder: 40 år.
Familj: Maken Mikael Boloys, dottern Josefin, 5 år, och sonen Oscar, 2.
Bor: I en villa i Djursholm norr om Stockholm.
Tjänar: Maries bolag omsatte 17,3 miljoner kronor 1994.
  Genom åren har deras signum varit tämligen enk-la melodier med refränger som sätter sig i vilket huvud som helst. Och de fortsätter på den inslagna vägen – även om vi får vara beredda på överraskningar.
  – Det låter modernare. Vi strävar hela tiden efter att uppgradera vårt sound. Nu finns det ju hur mycket möjligheter som helst i studion, man kan göra vad som helst. Det är svårt att hitta stoppknapparna ibland. Det här är ingen inställsam platta, produktionen är hård, säger Per.

”Fortfarande mycket Roxette”

  – Men det är fortfarande mycket Roxette, försäkrar Marie.
  Våren 1989 blev duons stora internationella genombrott. Då hamnade ”The Look” etta på USA-listan. Sedan vet vi ungefär vad som hände. Land för land erövrades, både skivorna och turnéerna blev stora succéer.
  Nu ska de upprepa framgångarna.
  – Lite pirrigt är det. Men jag ligger inte sömnlös på nätterna. Självklart vill jag sälja lika mycket igen. Och det kan vi göra. Det här är jäkligt bra.
Ace of Base har inte lyckats upprepa sin succé, är inte det oroande?
  – De måste inte sälja fem miljoner av varje platta. Så funkar det inte, varken för oss eller för dem. Men generellt tror jag att det finns en trend att folk hela tiden vill höra ny musik och nya artister, hellre än etablerade. Därför krävs det mer av oss, att det är riktigt bra, säger Per och fortsätter:
  – Vår musik ligger i tiden. Se bara på Savage Garden och The Corrs, som vi konkurrerar med. Det säljer ju hur bra som helst.
  Den svenske videoregissören Jonas Åkerlund har gjort nio videor med Roxette, före hans världsgenombrott.

”Jonas är fantastisk”
  – Han ska göra vår nya video också. Jonas har utvecklats otroligt bara det senaste året, han har fått ett helt annat bildspråk, säger Per.
Text: Filip Hammar   – Det är så kul. Han är fantastisk och så otroligt ödmjuk, säger Marie.
Blir det en världsturné också?
  – Det vore jättekul, jag är verkligen sugen på att åka ut igen, men vi vill vänta och se hur skivan tas emot, säger Marie.

 MER NÖJE