Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 6 DECEMBER 1998
  

Se och hör Alexandra berätta om sin hemlighet (28.8) +56
Så laddar du hem Realplayer

Nu regerar Alexandra
GIRL POWER Nu tar Mrs Robinson över på ön. Det blev tjejernas expedition i år, och förra årets segrare Martin Melin får se sig petad från tronen av Alexandra Zazzi. Se också Dagens Bild
Foto: RICKARD KILSTRÖM

Namn: Alexandra Zazzi. Ålder: 32. Bor: I Göteborg. Familj: Sambon Peter och barnen Sebastian, 4, och Jonathan, 2.
Yrke: Egen företagare.
Övrigt: Har varit dykinstruktör i Phuket, Thailand, fotvandrat uppför Mount Everest och ridit på elefanter i Nepal.


Kräla i stoftet, Martin!
  Det är 1998 och girl power är här. Alexandra Zazzi, 32 år från Göteborg, regerar.
  Klart jag haft en önskan om att slå igenom och bli känd, jag menar, ärligt talat, har inte alla som söker till det här programmet det, säger hela Sveriges nya Robinson.
   Alexandra Zazzi är ingen hycklare.
  Det är kul att vinna och bada i fotoblixtarnas sken i triumfens ögonblick. Varför kokettera och hävda motsatsen?
  – En gammal dröm... ja, nånstans kan man väl säga att det är det. Det har väl funnits folk som sagt att jag haft förutsättningar att bli fotomodell, det var en sån där 20-årsdröm... Men sen blev jag ju mamma i stället.
  Sönerna heter Sebastian, 4 år, och Jonathan, 2 år. Sviterna av den sista graviditeten satt i när Alexandra gick ombord på planet till Malaysia. Det var en rätt mullig dam som flög ner till den öde ön.
  Men efter 47 dagar där återvände hon till civilisationen tio kilo lättare och såg ut som en fotomodell igen. Det gör hon fortfarande.
  Nu blir det köbildning: journalister, tv-program, företag, arrangörer av evenemang, alla vill ha henne. Det har redan börjat: i kväll är hon med i Söndagsöppet, i morgon i Rapport morgon och snart gästar hon SVT:s nygamla nöjessatsning ”Prat i kvadrat”.
  – Jag har ångest för det här. Om jag bara hade mig själv att tänka på, då skulle jag bara ge järnet och ta varenda chans, men jag och min man, Peter, driver ett eget företag och jag har två barn och... ja, jag vet helt enkelt inte hur jag ska få det att gå ihop.

Kunderna strömmar till
   Om man, i likhet med undertecknad, besökt Alexandras italienska kafé och delikatessbutik i Göteborg och fått stå och vänta i tre timmar innan hon haft tid att säga ”hej” så förstår man problematiken.
  – Jag vet inte om det beror på Robinson eller inte, men de sista en och en halv veckorna har tillströmningen av kunder varit helt hysterisk, säger hon.
  Stalltipset för dagen är att hon nyanställer och ger sig själv tjänstledigt för att ta vara på erbjudandena. Det är ett ansvar som förpliktigar.
  – Ja, och därför är jag glad att Herman inte vann, hahaha. Allvarligt talat, med segern blir jag en förebild, det är inget jag väljer, det bara är så. Jag har redan tackat ja till ett evenemang där intäkterna går till Barncancerfonden. Där vill jag engagera mig.
  När Alexandra i yngre dar var utbytesstudent i Idaho, USA, drabbades hennes amerikanske bror, George, av sjukdomen och dog, bara 18 år gammal.
  – Även andra vänner till mig har drabbats, säger hon.
  Alexandra har svensk mamma och italiensk pappa. Hon är född här men redan tre år gammal flyttade familjen till Rapallo vid liguriska Rivieran i närheten av Genua.
  – Det finns inget vackrare ställe på jorden, det klara vattnet, bergskedjorna runt omkring som bara störtar ner i vattnet, pittoreska platser som Cinque Terre...

Kompis med Björn Borg
   Sen 1994 är hon göteborgska, men hon räknar sig fortfarande som stockholmska, det var ju här hon bodde mellan 11 och 28 års ålder. Som servitris på några av storstans innekrogar hade hon redan på 80-talet en fot inne i kändisvärlden.
  Parat med det italienska blodet ledde det till att hon blev kompis med Björn Borg och Loredana.
  – Jag har slagit Björn i backgammon, han är helt värdelös i det. Jag kände Björns manager väl, det var så det började, och eftersom jag kan italienska och Björn var ihop med Loredana sammanförde han oss. Jag översatte Loredanas sångtexter åt Björn och så...
  – Sen bjöd Loredana ner mig till Italien till en spelning hon hade i Sorrento, Björn var med. Loredana och jag fick bra kontakt, hon hade ju inte så många andra att prata med eftersom hon inte kunde svenska.
  Det är stort att slå Björn Borg. Det är ännu mycket större att vinna Robinson.
  Men det syntes inte i tv. Alexandra föreföll nästan kall i triumfens ögonblick.
  Det var mannen i hennes liv som fick ta emot glädjeexplosionen:
  – Jag ringde så fort jag fick chansen: PETER, JAG VAAAAAAANN!!!

Shoppade för 15 000 kronor
   Dagen efter segerfesten, som tog slut halv fem på morgonen, hade kungen av Sabah (regionen i Östmalaysia där programmet spelades in heter så) ordnat en rundtripp för Robinsongänget, det var regnskog, orangutanger, bergsklättring, ändlösa bussresor, mera apor...
  – Till slut fick jag nog: ”Ta mig till ett lyxhotell!”, sa jag. Så sista dygnet före hemresan bodde jag på hotell Shangri La i Kota Kinabalu. Helt underbart. Jag, Katarina och Sophie shoppade för 15 000 kronor på fem timmar. Där kunde jag ha stannat i ett halvår...

 MER NÖJE