Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 3 MAJ 1999
  

”Brian Jones mördades”

brian
Aftonbladet i dag.


Svenska flickvännen Anna Wohlin pekar ut mördaren – i ny bok


LONDON. Rolling Stones-stjärnan Brian Jones blev mördad.
  Det hävdar hans före detta sambo, svenskan Anna Wohlin, 53, i en bok som ges ut i sommar.
  Hon anklagar Brian Jones allt-i-allo Frank Thorogood för mordet – och hävdar att han dränkte Stones-gitarristen.
  Anna Wohlin var själv med när Brian Jones hittades död för snart 30 år sedan i en simbassäng på sin egendom Cotchford Farm i Sussex utanför London.
  Omedelbart efter Brian Jones död uppmanades hon av Rolling Stones advokater att flytta tillbaka till Sverige.
  Sedan dess har Anna Wohlin levt mycket tillbakadraget. Men i juli, på 30-årsdagen av Brian Jones död, bryter Anna Wohlin tystnaden.
  Då ger hon ut ”The murder of Brian Jones” – en bok som sägs innehålla nya, tidigare inte kända uppgifter om omständigheterna kring Brian Jones död.
  Enligt tidningen Sunday Mirror anklagar Anna Wohlin byggnadsarbetaren Frank Thorogood för mordet på Brian Jones.
  I boken hävdar hon att motivet till mordet var bråk om pengar. Brian Jones sägs ha varit skyldig Frank Thorogood 8 000 pund, drygt 100 000 kronor, för arbeten han gjort på Brian Jones hus.
  Men Stones-stjärnan var missnöjd med arbetena och vägrade betala.
  Långt senare, några dagar före sin död, påstås Frank Thorogood ha erkänt för en nära vän att det var han som mördade Brian Jones.
  – Det är något jag måste berätta för dig, sa Frank Thorogood till sin vän.
  – Men lova mig att inte säga ett ord medan jag lever. Det var jag som gjorde det. Jag fick en knäpp, det bara blev så.
  Sista gången Anna Wohlin såg sin sambo Brian Jones i livet var sent på kvällen den 2 juli 1969. Brian Jones ville ta en simtur och Frank Thorogood och hans flickvän Janet Lawson hoppade också i bassängen.
  Men Anna Wohlin ville inte simma och gick in i huset. Efter en kort stund hörde hon Janet Lawson skrika att något hänt med Brian Jones. Hon rusade ut i trädgården och hittade sin sambo på botten av poolen.

”Jag ropade på Frank”
  – Jag dök i och drog upp honom, men han rörde sig inte, berättade Anna Wohlin i en intervju med engelska tidningen Daily Mail för fem år sedan.
  – Jag ropade på Frank för att han skulle hjälpa till. Men trots att han varit i bassängen tidigare var han konstigt nog inte intresserad av att hjälpa mig.
  Anna Wohlin gav Brian Jones konstgjord andning och Janet Lawson försökte samtidigt pressa vatten ur hans lungor.
  Men de lyckades inte få liv i honom.
  Bara en månad före sin död hade Brian Jones tvingats lämna Rolling Stones på grund av sina alhokol– och narkotikaproblem.
  Men Anna Wohlin hävdar än i dag att hon lyckats förmå sin sambo att sluta med tunga droger och att han inte drack så mycket längre.
  – Han knarkade inte, han hade slutat med det. Men ingen ville medge det efter hans död. Det enda han tog var valium, kanske en eller två tabletter om dagen, sa Anna Wohlin i Daily Mail-intervjun för fem år sedan.
  Även Rolling Stones-gitarristen Keith Richards hade svårt att tro att Brian Jones drunknat.

”Han var en jäkligt bra simmare”
  – Han var en jävligt bra simmare. Dessutom hade han lugnat ned sig med droger, han höll inte på med sånt alls lika mycket som han brukade göra, sa han i en intervju några år efter Brian Jones död.

Anders Hvidfeldt
   
  MER NÖJE