Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 15 JUNI 1999
  

”Star Wars” visas olagligt på internet

BROTT MOT UPPHOVSRÄTTEN Filmägarnas kontrollbyrå är bekymrade över spridningen av ”Star Wars” över internet. Nu finns en tipstelefon dit man kan ringa in tips om spridning av filmen. Här är Liam Neeson, Jake Lloyd och Ewan McGregor senaste Star WArs-filmen.
För att få fast piraterna utlovas
10 000 i belöning

Illegala kopior av nya ”Star Wars”-filmen sprids i mängder via internet. Filmägarnas kontrollbyrå utlyser nu en belöning för att få fast piraterna.
  – Det kan bli aktuellt med civil husrannsakan, säger Henrik Pontén, jurist på Filmägarnas kontrollbyrå.
  
Brott mot lagen om upphovsrätt kan ge upp till två års fängelse. Böter och skadestånd kan också vara aktuellt. Praxis vid piratkopiering av videofilmer ligger i dag på 2000 kronor. Vid piratkopiering av en film som inte haft svensk biopremiär kan beloppet bli mycket högre. Någon stadgad avgift finns dock ännu inte.
Den omfattande spridningen av pirat-kopior av den nya Star Wars-filmen har fått Filmägarnas kontrollbyrå att se rött.

Svenska företag är inblandade
  
Många stora svenska företag har varit inblandade. Filmägarnas kontrollbyrå har därför satt upp en tips-telefon dit allmänheten kan ringa in tips om spridning av filmen. Bästa tipset får 10 000 kronor och två gratisbiljetter till valfri föreställning av ”Star Wars – Episod 1”.
  – Jag har aldrig varit med om att en film har spridits så snabbt och så mycket via internet. Och när så många företag verkar vara inblandade ser vi mycket allvarligt på det här, säger Henrik Pontén.
  Då filmen ännu inte haft svensk premiär är all hantering av filmen olaglig.
  Sedan Filmägarnas kontrollbyrå fått in många tips som tyder på att anställda har laddat ner filmen via arbetsplatsens datorer togs beslutet att utfästa en belöning.

IT-företag har haft visningar
  
– Företag om några borde vara måna om att lagen om upphovsrätt efterföljs. Jag tycker att det är märkligt att de inblandade företagen inte tagit större ansvar, säger Henrik Pontén.
  Rapporter pekar på att filmen florerat på ett stort telekomföretags interna server, och flera IT-företag har ordnat visningar av filmen. De aktuella företagen hotas därför av skadestånd.
  Piratkopiorna består av smygfilmade amerikanska biografföreställningar som lagts ut på internet. Kopiorna är således av dålig kvalitet.
  – Det är svårt att säga exakt hur stora förluster den här spridningen innebär. Men framförallt är upphovsmännen bekymrade över den badwill dessa kopior innebär. Det här är en film som ska ses på en stor bioduk, inte som en suddig och skakig piratkopia, säger Henrik Pontén.
  Filmägarnas kontrollbyrås tipstelefon har telefonnummer 08-342950 och hålls öppen i en vecka från och med i dag.

andreas.hermansson@aftonbladet.se

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE