Christine Meltzers egen cancerfilm blir tv-serie om döden

”Jag önskar att man ska må bra av det och leva mer”

1 av 3 | Foto: Anna Tärnhuvud
Christine Meltzer gör ny tv-serie om döden
NÖJE

Hon filmade själv under kampen mot bröstcancern.

Nu utgör Christine Meltzers videomaterial en del av den kommande serien ”Meltzer och döden”.

– Jag har i hela mitt liv, varje dag, varje timme nästan, tänkt på döden och varit väldigt väldigt rädd, säger hon.

Christine Meltzer, 42, har alltid varit rädd för döden.

När hon för fem år sedan fick bröstcancer trodde hon sig förstå varför.

– Jag har i hela mitt liv, varje dag, varje timme nästan, tänkt på döden och varit väldigt väldigt rädd. Så när jag väl blev sjuk så tänkte jag att okej, nu fattar jag var de här tankarna kommer ifrån. Det fanns en förklaring, för nu ska jag dö, säger hon.

– Nu gjorde jag inte det. Inte än.

Tankarna utgör i stället grunden för Christine Meltzers nya tv-serie på Kanal 5, ”Meltzer och döden” där hon på olika sätt träffar personer som lever nära döden.

– Men det är inte ner i döden och må dåligt, utan vad jag önskar är att man ska må bra av det och leva mer, säger hon.

– Det är dels rent fysiskt, vad som händer med vår kropp på en obduktion eller nån som ska kremeras. Jag är också med personer som har sorg, som har förlorat sin familj. Och jag reser till Sardinien där man blir äldst i världen och jag träffar en massa hundraåringar här hemma som ger sin klokskaper, säger Meltzer.

Filmade själv under cancern

För första gången visar Christine Meltzer också en mycket personlig filmsekvens från kampen mot cancern, som en del av tv-serien.

– Jag har varit så otroligt rädd för den här sensationsgrejen, man får se när jag rakar håret när jag har fått bröstcancer. Behöver jag visa det? Men jag vill det. För jag känner att jag då kan berätta allt det andra runt om kring när jag har det lite blottat.

Materialet har hon filmat själv.

– Jag filmade en hel del själv under resans gång för jag tänkte att jag är inte klar i huvudet nu när jag är sjuk. Jag kan inte vara rationell, jag vet inte vilka tankar som är rätt så om jag filmar det här nu så har jag det i alla fall om det är så att jag känner att jag kan hjälpa nån med det här, därför gjorde jag det.

Det är väldigt känslosamt, hur känner du när du ser det?

– På riktigt har jag vaknat så många gånger och tänkt nej vad gör jag, nej det här kan jag inte visa för jag är så himla noga med att hålla mitt hjärta för mig själv. men nu har det gått en sån process så jag har kommit över det.

”Meltzer och döden” kommer att sändas på Kanal 5, med premiär senare i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM