Mejla

Fredrik Virtanen

Lättklädd Luuk letar efter sitt inre förskolebarn?

NÖJE

Har pingviner knän? Kan man skratta ihjäl sig? Är katter högerhänta? Hjälper det att svära när man har ont?

SVT:s ”Fråga Lund” ställer inte superviktiga frågor.

Vad faller fortast, en man eller en korv?

En intressant fråga. Eller? Är den viktig? Är den rolig? Den är nog mest rolig men intressant också.

Det hände sig således att Kristian Luuk hoppade från tian i simhallen medan han samtidigt släppte en korv. Det gick inte så bra. Det är nästan omöjligt att släppa korven samtidigt. Dessutom är tio meter alldeles för kort. Han, och korven, borde hoppat från Kaknästornet. Men det går inte förstås. De slår Kristian Luuk ihjäl sig. Det vill ingen. Han är en utmärkt programledare.

Istället bjöds det på lite lyteskomik med en läckert lättklädd Luuk som tvingades göra om det läskiga hoppet. Det var fint att se, tack för det, utan tvekan skoj tv.

Luuk påklädd.
Luuk påklädd.

Men svaret på frågan? Det fick vi inget. Vi fick bara veta att vikt, luftmotstånd och densitet spelar roll när något faller.

Testet från tian visade ingenting. Det var bara skoj tv.

När ”Fråga Lund” i ny version hade nypremiär för ett år sedan tyckte jag att det var underhållande men onödigt tramsigt. Eftersom ingen bryr sig om vad jag skriver så kör säsong två samma strategi.

Det är synd.

Inte för att originalet, som började tidigt 60-talet och fortsatte till och från till sent 90-tal var särskilt seriöst alla gånger.

Men i denna moderna version är det som att Luuk, ibland med hjälp av radarkamraten Fredrik Lindström förutom ”de lärda i Lund” i panelen, söker kontakt med sitt inre förskolebarn. Eller med sin inre 90-talsironiker. Inte alltid, men nästa hela programtiden. (Kan han kanske ta detta inre sökande med sin terapeut istället?)

De lärde i Lund.

Frågorna blir således: Varför är det så svårt att slå ihjäl en fluga? (Det beror på deras deras höga flimmerfrekvens, deras exoskelett och långvarig övning. Vår flugsmälla går i ren slow motion för den kvicka flugan. Vilket man hade kunnat räknat ut med röven.)

Vad händer när en kroppsdel ”somnar”? Kan hela kroppen ”somna”? (Nerver som kläms blir tillfälligt förlamade och hela kroppens nerver kan näppeligen somna samtidigt).

Är män bättre på att sätta ihop Ikea-möbler? Kan moln existera inomhus? Vad händer om man badar i alkohol? Och det bärande inslaget i andra avsnittet: Är katter är höger- eller vänsterhänta?

– Det finns inga dumma frågor! upprepar Luuk i varje program och det är sant. Men det finns också smarta frågor.

Måste just de dummaste frågorna dominera ett program som gör comeback i en tid då ”alternativa sanningar”, propaganda och fejkade nyheter växer i takt med förakt för och angrepp på vetenskapen?

Här finns ju annars en chans att återupprätta respekten för forskningen på bästa största sändningstid. Istället: Tung övervikt på trams, ironi och sköj.

Kristian Luuk är en både rolig och intelligent person. Det hade varit rätt plats att visa mer av det senare i ”Fråga Lund”.

VECKANS…

Kuba samtidigt som orkanen Irma drog vidare till Flordida, USA, och SVT var helt besatt.

…PIGGMA. SVT1, en dag efter dödsbeskedet men det gör inget, roddade om i måndagstablån och gjorde en timmes studiohyllning till den enorme multimediamästaren i ”Vi minns Hans Alfredson”. Bra program, helt rätt gjort, vilket också tittarsiffror på närmare miljonen visade.

…FILMTIPS. ”Boyhood”, SVT2, fredag kl 21.45. Ladda med gurkstavar och dipp för det här är en underbart gripande dramakomedi. Regissören Richard Linklater spelade in filmen under 12 år med samma skådespelare som växte upp. Resultatet blev urfint och fick sex Oscarnomineringar 2014.

…PROVINSNYHETSVÄRDERING. Jag har skrivit om SVT:s USA-fixering kring orkanerna i ett par veckor, i tisdags höll Johan Croneman i Dagens Nyheter med. Att kommersiella medier fokuserar på vad en svensk publik är mest intresserad av är trist men förklarligt och förståeligt. Men att public service i stort sett ignorerar de betydligt större väderkatastroferna i Asien är dåligt journalistiskt hantverk och svekfullt mot publiken. Det finns gränser för hur kommersiella SVT ska bli på bekostnad av kylig nyhetsvärdering.

”Boyhood” på SVT fredag kväll.

…FÖR ÖVRIGT anser jag att TV4:s nyhetssändningar på kvällen är bättre än någonsin. Och med Anders Kraft i studion blir det lite festligt också.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

ANNONS

Vinterns stora rea hos Cellbes är här! Upp till 60% rabatt på tusentals varor. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom kulisserna i SVT-succén ”På spåret”

ÄMNEN I ARTIKELN

Fråga Lund

Kristian Luuk

Fredrik Virtanen

Richard Linklater

Tv-recensioner

Filip & Fredrik