Skolan från Jan Guillous ”Ondskan” till salu

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11 | Foto: DAVID BRATT/WREDE

En plats förknippad med ondska och mobbning för någon – ett potentiellt drömhem för en annan.

Nu är Solbacka internat, känd från Jan Guillous succéroman ”Ondskan”, till salu.

Prislappen – 35 miljoner kronor.

Solbacka läroverk i sörmländska Stjärnhov ligger ute till försäljning på Hemnet. Skolan, där Jan Guillou en gång var elev och som senare inspirerade honom till boken ”Ondskan”, går loss på 35 miljoner kronor.

Men då får man också en fastighet som har en samlad bebyggelse om totalt ca 13 280 kvadratmeter fördelat på 13 huskroppar och 120 rum, kan man läsa i Hemnetannonsen.

Från succébok till Oscarsnominering

Jan Guillou, som var elev på skolan 1959–1960, skrev en artikel 1966 om sina upplevelser från skolan, ett år som hans minns var fyllt av så kallad kamratuppfostran, mobbning och misshandel.

1981 gavs Guillous delvis självbiografiska roman ”Ondskan” ut, baserad på åren i Solbacka. Internatet döptes i boken om till Stjärnsberg.

Boken blev senare film 2003, med Andreas Wilson i huvudrollen som Jan Guillos alter ego Erik Ponti. Filmen gjorde succé och blev nominerad till en Oscar.

– Nöjet att köpa Solbacka och bulldozra ner det skulle bli lite väl dyrt, det är inte värt 35 miljoner. Men jag måste medge att jag ett tag frestades av idén, det vore en utmärkt symbolhandling, säger Jan Guillou till Kulturnyheterna.

Solbacka Läroverk grundades 1901 och lades ned 1973. Solbackas byggnader har sedan nedläggningen fungerat som konferensanläggning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hemnet

Mobbning