Alice Babs har alzheimers

Dottern Titti Sjöblom bekräftar: ”Jättejobbigt”

Alice Babs, 89, har drabbats av Alzheimers sjukdom.

Nu berättar dottern Titti Sjöblom om sin mammas sjukdom för första gången:

– Det är klart att det är jättejobbigt, säger hon till Nöjesbladet.

Den folkkära sångerskan har varit sjuk en längre tid. I Januari i år fick Alice Babs diagnosen Alzheimers sjukdom och vaskulär demens, blanddemens, skriver sajten demenscentrum.se.

Alice Babs och Titti Sjöblom sjunger tillsammans 1976.
Alice Babs och Titti Sjöblom sjunger tillsammans 1976.

Men familjen har inte bekräftat det förrän nu, för att få slut på spekulationer.

– Sanningen om mammas sjukdom är bättre än alla gissningar, säger Titti Sjöblom till sajten.

– Vi har inte velat sätta fokus på hennes diagnos tidigare, eftersom hon är en så känd person.

”Jättejobbigt”

När Nöjesbladet når henne på telefon bekräftar hon:

– Det är klart att det är jättejobbigt, men vi vill helst inte kommentera det mer än det jag har sagt i intervjun på demenscentrum.se.

Där berättar Titti Sjöblom om sin mammas stroke 2004 och att det var efter det som familjen började märka hur hennes personlighet förändrades:

– Egentligen hade det börjat redan lite tidigare än så. Hon var enormt trött och hon hade svårt att hålla reda på sådant som om det var hon eller jag som skulle sjunga först när vi uppträdde tillsammans.

Blev förlamad av stroke

I slutet av maj 2012 drabbades Alice Babs av ännu en stroke och blev halvsidesförlamad. Först då tvingades familjen inse att sångerskan också drabbats av demens. Beskedet kom från personalen där hon vårdades.

– Det gick bara några veckor tills personalen sa att hon har demens, det hade vi inte förstått berättar Titti Sjöbom.

Utredningen blev klar i januari.

– Själv förstår inte mamma att hon har demens. Hon är inte orienterad i tid och rum. Till exempel trodde hon att vi åkt ner i källaren när hon var på ett helt annat sjukhus. Hon tror ibland att hon bor i Vasastan där hon var som liten, ibland att hon är i Helsingborg där hon aldrig bott, berättar Titti Sjöblom för demenscentrum.se.

”Kan verka klar för stunden”

Alice Babs har en förvaltare och Nöjesbladet har tidigare skrivit om hur vänner nekats möjligheten att besöka henne på seniorboendet.

– Mor är känd, populär och älskad och hon har många fans. Det har därför strömmat in besökare på mammas rum, säger Titti Sjöblom till demenscentrum.se.

– Hon är så social och när det kommer någon kan hon säga: ”ja dig känner jag igen”. Hon kan verka klar för stunden, Men hon använde all sin energi till att mörka det faktum att hon inte kommer ihåg saker.

Därför har man bestämt att besökare måste anmälas i förväg och godkännas av familjen tillsammans med Alice Babs förvaltare.

– Alla som har en nära anhörig som är sjuk på något sätt och fått flera diagnoser vet ju att det är väldigt jobbigt oavsett om man är en världsstjärna eller inte, men vi vill värna om vår mor på alla sätt, säger Titti Sjöblom till Nöjesbladet.

I intervjun med demenscentrum.se beskriver hon hur hon själv märker av sin mammas demens:

– Likaså kan hon säga att: ”mina barn bryr sig inte, jag är så ensam och de är aldrig här”, när vi kanske varit där flera dagar i rad, säger hon.

– Jag har själv varit med om att hon klagat över att min syster aldrig besöker henne. ”Men Lilleba var ju här igår, ni åt räkor, säger jag” och då säger hon: ”javisst, det var trevligt”.

Ibland blir situationerna dråpliga:

– Nu nyligen talade vi om prinsessbröllopet. Då sa hon att: ”ja, tänk att jag var med i kyrkan, de fraktade dit mig i sängen”. Visst var väl prinsessan vacker, sa vi då, berättar hon för sajten.

Publisert:

LÄS VIDARE