Nu går jorden under – åtminstone på bio

NÖJE

Läs Jens Petersons krönika

”This is the end”.

”The worlds end”.

Två kommande filmer om katastrofer och jordens undergång. Och de är ändå komedier.

Foto: Jens Peterson.

Bioåret har gott om berättelser där vår planet hotas och förstörs.

”The world’s end” är gjord av britterna bakom ”Shaun of the dead” och ”Hot fuzz”. Börjar med en blöt pubrunda, men allvarligare baksmälla hotar. ”It’s a disaster” är en annan komedi där några gnälliga par träffas för brunch, men snart får allvarligare problem än sina förhållanden att ta itu med.

På bio går redan ”The host”, ”Oblivion” och ”Warm bodies”. Där har jorden attackerats av utomjordingar eller zombies, och människor kämpar på olika sätt för sin överlevnad.

Det kommer mera.

Bland sommarens storfilmer finns ”World war Z” med Brad Pitt, ”After earth” med Will Smith och hans son samt ”Pacific rim” där Guillermo del Toro låter robotar slåss mot uomjordingar som hotar planeten. ”Elysium” är ett annat av årets stora äventyr där jorden är nästan förstörd och de fattiga kämpar för överlevnad, medan de mäktiga håller sig undan ovan jord,

Allvarlig spänning. ”This is the end” är en komedi kring apokalypsen, där några komiska stjärnor spelar sig själva. Ja, James Franco, Seth Rogen, Jonah Hill och de andra är en sorts versioner av sig själva och ryktena kring dem som kändisar.

Det är mycket rädsla. Det är mycket hot. Det är mycket undergångsstämning.

I ”Olympus has fallen” attackeras Vita huset i Washington och USA:s president. Det är inget litet terroristdåd, utan mer en krigsfilm med Aaron Eckhart som president och Gerard Butler som Die Hard-hjälte. Nästan samma intrig har ”White house down” där Jamie Foxx spelar presidenten och Channing Tatum är Secret Service-mannen som ska rädda världen.

I ”Olympus has fallen” är det nordkoreanska hot mot freden, precis som i direkt-till-dvd-filmen ”Red dawn”. Krigsfilmer som visar upp ett USA sårbart mot anfall.

Hollywood tar pulsen på vad som skrämmer. Filmer i en tid av rädsla. För krig och politik, för klimatförändringar och katastrofer.

Den som vill ha undergång som underhållning har mycket att välja på.

ARTIKELN HANDLAR OM