Glänsande, Johan Glans!

Publiken ligger dubbelvikt av hans geniala humor – så många Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus får hans ”världsturné”

HALMSTAD. Det kan tyckas som att Johan Glans bara står där och pratar fritt i 90 minuter.

En fullsatt teatersalong skrattar så tårarna rinner. Oavbrutet.

Då höjer Glans temperaturen ett snäpp till, med fullkomligt genial igenkänningshumor för alla som varit eller är småbarnsföräldrar.

Att han är en rolig skådespelare vet alla vi som såg Monty Python-musikalen ”Spamalot!” i Malmö eller Stockholm.

Som stå upp-komiker spelar han ofta på sin kusinen-från-landet-image. Han som aldrig var särskilt populär eller frän, så det skojas friskt om utseende, kläder och sådant som alldeles vanliga medel-Svensson sysslar med. Lite svärta också. Glans skämtar träffsäkert om både främlingsfientlighet och vad som skulle hända om Ikea skötte landets vapenexport.

Obetalbart nummer

Han skapar skickligt ­illusionen av att han bara står och babblar och liksom råkar vara fyndig. Och han är i och för sig suverän på att fånga upp publikens reaktioner. Men allt är ­förstås minutiöst genomtänkt, både från den inledande oväntade speakerrösten till det helt obetalbara extranumret och hur han – när publiken ­redan vrider sig av skratt – skruvar skämten ett varv till.

Jösses vilken turné

Här finns ett par teman. Skillnaden mellan länderna i Skandinavien. Och, mot slutet, hur det är att ­vara småbarnsförälder (Glans har själv två döttrar). Då blir igenkänningshumorn så rolig och hjärtligt elak, att en kvinna framför mig faktiskt ligger dubbelvikt av skratt.

Det är redan utsålda hus och extraföreställningar i var och varannan stad. Jösses, vilken komisk Eriks­gata denna ­turné lär bli!
 

Fotnot: Efter premiärsuccén lägger Johan Glans till två extraföreställningar till turnén, en på Konsert & kongress i Uppsala 10 november och en på Cirkus 11 februari.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN