Hans Crispin drabbad av Parkinsons

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: VIKTOR JOHANSSON
Hans Crispin har drabbats av Parkinsons sjukdom.

NÖJE

I flera år har den före detta TV4-profilen Hans Crispin levt med Parkinsons sjukdom.

Nu vill han prata ut om sitt tillstånd och hur han hanterar sitt nya liv i "Efter tio" – för att hjälpa andra.

– När jag satt på muggen och läste tidningen X9 började handen skaka, säger han till Nöjesbladet.

Den före detta TV4-profilen Hans Crispin, 53, lider av Parkinsons. Under tisdagens "Efter tio" ska han berätta om sin sjukdom.

– Jag har haft sjukdomen i några år, men det här är första gången jag pratar om den i medier. Jag vill visa att det går att leva ett jävligt bra liv med den här skiten. I och för sig kanske jag inte är den vanligaste Parkinson-patienten, säger Hans Crispin till Nöjesbladet.

Crispin poängterar att hans historia inte är tårdrypande på något sätt. Diagnosen fick han för omkring fyra år sedan, och det är inte på grund av sjukdomen som han inte längre är "känd".

– Jag var bara färdig med att vara "känd i tv". Det valet kom långt före sjukdomen, säger han.

Mörkret efter diagnosen

Den värsta perioden kom några månader efter att diagnosen ställts.

– Då rasade jag ihop och min terapeut fick ta emot mig på en söndag. Terapeuten och jag satt på dennas balkong och pratade om livet och drack vin. Sedan dess har jag inte deppat ihop. Jag tog mig ur det. Fördelen med något permanent är just att det är permanent. Tåget avgick för 25 minuter sedan och jag hann inte med. Så är det, säger han.

Det som tydde på att inte allting stod rätt med hans fysik visade sig för sju år sedan. Muskeln mellan tummen och pekfingret började "hoppa".

– Jag tänkte "vad fan är det här". Sedan gick det över.

Några år senare började liknande symptom visa sig igen.

– När jag satt på muggen och läste tidningen X9 började handen skaka. Då gick jag till min gode vän som är läkare och han tyckte man skulle kolla upp det där. Jag kopplades vidare till en nervläkare och sedan rullade det på. Jag fick reda på att det var Parkinson och tänkte "jaha", säger han.

Nedsatt motorik i handen

I dag är han fullt arbetsför och jobbar med digitalisering av film på företaget Chimney. Den nedsatta motoriken i högerhanden har gjort honom närmast vänsterhänt.

– Det är mest min högra hand som skakar. Jag får kramp i högerhanden periodvis. Sjukdomen sitter även lite i vänster arm och jag kan bli sluddrig i talet om jag inte medicinerar rätt. Men jag är självgående. Sjukdomen kommer månadsvis. Jag kan ha en jättebra månad och sedan en tung månad där jag tycker livet är jobbigt. Men livet är ändå uthärdligt. Det är ingen katastrof, säger han.

Forskningen går framåt inom området. Men Crispin är försiktigt optimistisk.

– Jag tror att jag kommer att leva ett ganska långt liv ändå. Men jag tror inte att jag kommer att uppleva en medicin som botar mig. Däremot kommer det att dyka upp läkemedel som bromsar och gör att jag inte blir sämre. Det är vad jag tror. Att kunna få tillbaka total rörlighet tror jag inte på, säger han.

Publicerad: