Prinsessan Madeleine

– Madeleine och Chris såg glada ut

avVictor Stenquist

1 av 17

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har tagit nästa steg mot bröllopet.

Lysningsgudstjänsten i Slottskyrkan är avklarad – och nu har presenterna börjat trilla in.

Från regeringen och riksdagen fick paret fyra exklusiva ljusstakar.

Både inbjudna gäster och allmänheten hade chans att närvara när det vankades lysningsgudstjänst i Slottskyrkan i Stockholm under söndagsförmiddagen.

Vid 11.00 inleddes gudstjänsten som tog slut en dryg timme senare.

Familj och vänner

Där sjöngs det psalmer och bads böner för brudparet. Psalmer på både svenska och engelska genomfördes.

”Överlag är det rätt lite personlig prägel på den här lysningsgudstjänsten. Man ber för paret och kungör lysningen. Så det är på det stora hela nästan som en vanlig gudstjänst. Dock med lite mer kända ansikten på gästlistan”, rapporterar Aftonbladets Mattias Sandberg som var på plats inne i kyrkan.

Förutom kungafamiljen fanns bland flera ambassadörer på plats och givetvis Chris O'Neills mamma som nyligen kom till Stockholm.

Dessutom var flera av Madeleines närmsta vänner på plats.

Äter lunch

Till slut kungjorde prästen lysningen över paret.

”Madeleine log mot Chris. De verkar väldigt glada”, skrev Mattas Sandberg då.

Lysningsgudstjänsten övergick sedan till en lunch för inbjudna gäster innan lysningsmottagningen på Kungliga slottet inleddes.

Där överlämnade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och talmannen Per Westerberg en present från riksdag och regering.

”Gåvan består av fyra ljusstakar som formgivits av professor Sigurd Persson, en svensk ädelsmed, industridesigner och skulptör. Kulljusstaken ritades av Sigurd Persson till utställningen "Silverne stakar" på Hantverket vid Brunkebergstorg i Stockholm 1963. Dessa kulljusstakar är utförda av försilvrad mässing och har kulor av polerad porfyr från Blyberg i Älvdalen, Dalarna”, skriver man på regeringens hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM