Melodifestivalen har hippat till sig

NÖJE

Därför ställer Roxette upp i Schlager-SM

MALMÖ

Han har två gånger deltagit som låtskrivare.

Men aldrig stått på Melodifestivalens scen.

Dags nu. På fredag kväll tappar Per Gessle oskulden.

Foto: MAGNUS SUNDHOLM
Framför nya singeln På fredag ska Roxette stå på scen och spela den nya singeln "The centre of the heart". Så här såg det ut när Roxette och Jonas Åkerlund spelade in videon till den nya singeln på ett hotell i Las Vegas.

Han dyker upp i mellanakten under rösträkningen i sällskap med Marie Fredriksson och framför Roxettes singel ”The centre of the heart”, som i dag släpps till radion samtidigt som videon, regisserad av Jonas Åkerlund, börjar rulla på tv.

Anledningen en hemlighet ...

- Vi fick en förfrågan från SVT. För fyra-fem år sen hade vi tackat nej, då kändes Melodifestivalen mossig, men den har hippat till sig för varje år sen dess. Nu känns det kul, säger Per.

Reklamvärdet av att lira nya singeln inför fyra miljoner tittare är självklart, men det finns också en logisk anledning till att just Roxette dyker upp i rutan. Men den kopplingen förblir en hemlighet ett tag till.

Per Gessle debuterade i Melodifestivalen för 20 år sen. Då skrev han ”För dina bruna ögons skull”.

- Tanken var från början att Gyllene Tider skulle göra den, men vi ville inte sabba vår tuffa image, säger han och skrattar.

I stället fick Lasse Lindbom chansen. Han kom sist.

Det gick bättre 1986. Då skrev Per Gessle ”Kärleken är evig”. Lena Philipsson framförde bidraget och kom tvåa.

- Hennes genombrott, säger Per.

Det här blir sista gången

Framträdandet på fredag blir sista gången han förekommer i schlagersammanhang. Han har inga planer på att i framtiden vare sig skriva åt andra eller ställa upp själv. Han har siktet inställt mot andra mål.

Till exempel att ta Roxette tillbaka till popvärldens centrum.

- Vårt förra album var splittrat, svulstigt, för långt. Saker som egentligen strider mot mina grundprinciper. Jag har svårt att lyssna på det i dag, säger Per.

Det nya albumet, som släpps den andra april, är kortare vad gäller speltiden, kortare vad gäller låtlängden, mera enhetligt och helt fritt från stora ballader av typen ”Listen to your heart”.

I stället: powerpop.

- Det är rätt gott om snabba låtar med gitarrer i förgrunden. Klassisk Roxette, men med en modern touch, säger Per.

Tore S Börjesson ([email protected])