Hon pratar barnspråk

Jan Guillous angrepp mot Kattis Ahlström och SVT

Kattis Ahlström gör låtsasintervjuer, pratar barnspråk och är en del av ett ”bimbofierat” SVT.

Det anser författaren och journalisten Jan Guillou, som går till hårt angrepp mot programledaren för ”Uppdrag granskning”.

– Det är på gränsen till ärekränkning, säger Kattis Ahlström.

Publicistklubbens ordförande Jan Guillou går i en krönika i tidningen Journalisten till hårt angrepp mot Kattis Ahlström, som tidigare varit programledare för bland annat Melodifestivalen.

Guillou skriver att SVT gav henne jobbet i ”Uppdrag granskning” för att ”få in blondinersättning” och för att hon visade sig ”vinna utstrålningskvalifikationen”.

Guillou beskriver henne som en charmig person som ler mycket, lägger huvudet på sned och har förkärlek för barnspråk. Hon gör också ”låtsasintervjuer” och ”pseudoreportage”.

”Skrämmande aggressiv”

– Det här är på en sådan extremt låg nivå att jag inte vill kommentera det. Jag kan inte förlika mig med något han skriver, säger Kattis Ahlström till Aftonbladet.

Vad tänkte du när du läste krönikan?

– Jag blev häpen. Han är skrämmande aggressiv. Jag har aldrig läst något liknande. Det är ett extremt allvarligt personangrepp tycker jag.

Tycker du själv att dina tidigare tv-jobb ligger dig i fatet när du gör ”Uppdrag granskning”?

– Nej, inte för min personliga del. Uppenbarligen för andra. Men det är en risk man får ta om det är saker som man tycker är viktiga och vill göra.

Thomas Lindkvist, projektledare för ”Uppdrag granskning”, tycker att Guillou gör ett lågt och skamligt personligt påhopp.

– Jag står till 120 procent bakom Kattis. Vi rekryterade henne för att vi ansåg henne kompetent och väl lämpad för jobbet. Vi tycker också att hon gör ett väldigt bra jobb.

Jan Guillou tycker inte krönikan kränker Kattis Ahlström.

”Det står inget ont om henne”

– Det står inte ett ont ord om henne, men hon säger själv att det hon är mest stolt över som journalist är att hon ledde schlagerfestivalen. Hon borde dra en slutsats av det.

Hon passar inte i ”Uppdrag granskning”?

– Nej, naturligtvis inte.

Vems är felet?

– Tv-chefernas. De vill ha raffiga programledare och har förvandlat Kattis Ahlström till kuttersmycke, en sådan där kvinna på bilkylare. Det är kränkande för henne och för publiken och därför avviker publiken.

Rösta själv!

Journalisten och författaren Jan Guillou går till angrepp mot vad han anser vara SVT:s policy att ersätta äldre, erfarna samhällsreportrar med "unga bimboreportrar av TV4-typ".

Vad tycker du? Kvinna eller man? Äldre eller yngre? Erfarenhet eller utstrålning?

Diskutera!

Lisa Abrahamsson , Petter Ovander