Tunga namn bakom rörelse mot sexuella trakasserier

Kändiskvinnorna sluter upp

Flera välkända amerikanska kvinnor inom underhållningsbranschen har nu startat en rörelse.

Under namnet ”Time’s up” samlar de information kring var de som blivit utsatta för trakasserier kan vända sig och har även startat en fond.

”Tiden är slut för tystnad. Tiden är slut för väntan. Tiden är slut när det kommer till att tolerera diskriminering, trakasserier och misshandel”, skriver Ellen Page, som är en av initiativtagarna, på Twitter.

Metoo-rörelsen skapade om hela världen och Sverige. Under hashtaggen delade kvinnor sina berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp.

Nu, under måndagen, lanserades ”Time’s up”, ett initiativ som flera stora hollywoodnamn står bakom. Däribland Reese Witherspoon, Ellen Page, Brie Larson, Natalie Portman, Kerry Washington, Shonda Rhimes, Eva Longoria, America Ferrerra och Emma Stone, enligt Entertainment Weekly.

På hemsidan framgår att rörelsen är ett enat rop efter förändring från kvinnor inom underhållningsbranschen till kvinnor överallt.

”Vi måste agera nu”

”Vi står med alla dem som har utstått sexuella trakasserier: De som har klivit fram och även de som har valt att fortsätta vara tysta. Det är dags för förändring och vi måste agera nu”, står det på hemsidan.

Flera av personerna bakom initiativet har kommenterat rörelsen på Twitter.

”Jag står med ALLA KVINNOR i alla industrier för att säga att #TIMESUP för misshandel, trakasserier, marginalisering och underrepresentation”, skriver Reese Witherspoon.

”Tiden är slut för tystnad. Tiden är slut för väntan. Tiden är slut när det kommer till att tolerera diskriminering, trakasserier och misshandel”, skriver Ellen Page.

13 miljoner dollar

På hemsidan finns även information om vart personer som blivit utsatta för trakasserier och våld kan vända sig för att få hjälp. Det går också att donera pengar till en fond som ska hjälpa personer med kostnader kring rättsväsendet. Pengarna i fonden ska också gå till att på laglig väg kunna straffa företag som ignorerar problematik kring sexuella trakasserier.

Enligt Entertainment Weekly har initiativet redan samlat in över 13 miljoner dollar. Både Oprah Winfrey och Taylor Swift ska tillhöra de som valt att donera pengar.

Publisert:

LÄS VIDARE