Oprah Winfrey hyllas för starka talet

Fick stående ovationer för sitt framträdande

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Oprah Winfrey blev den första svarta kvinnan att vinna Cecil B. DeMille-priset på Golden Globe-galan.

Nu hyllas tv-drottningen för sitt starka tacktal.

1 av 2 | Foto: HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Oprah Winfrey.

Robert DeNiro och Steven Spielberg har redan fått det.

I natt tilldelades Oprah Winfrey det prestigefulla Cecil B. DeMille-priset på Golden Globe-galan i Los Angeles. Tv-mogulen fick utmärkelsen för sina betydelsefulla insatser i tv- och underhållningsvärlden de senaste åren.

Hon svarade genom att leverera galans kanske eldigaste tacktal – och betonade betydelsen av att en svart äntligen kvinna fick priset. Winfrey valde att uppmärksamma Metoo-kampanjen under året som gått.

– Att berätta sanningen är det mest kraftfulla verktyg vi har. Och jag är speciellt stolt och inspirerad av alla kvinnor som känt sig starka nog och uppmuntrade att berätta sina personliga historier. Var och en av oss i det här rummet hyllas tack vare historierna som vi berättar. I år blev vi historien, sa hon.

Rasade mot mäktiga män

Sedan berättade Oprah Winfrey historien om Recy Taylor, en svart kvinna som kidnappades och våldtogs av sex män i Alabama 1944. Männen hotade att döda henne om hon berättade om händelsen, men Recy kämpade för upprättelse ändå.

– Rättvisa var inte ett alternativ under Jim Crow-lagarnas tid (diskriminerande lagar som upprätthöll segregationen i USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, reds anm). Männen som försökte bryta ner henne ställdes aldrig inför rätta. Recy Taylor dog för tio dagar sedan, strax innan sin 98:e födelsedag. Hon levde, som vi alla, för många år i en kultur styrd av brutala mäktiga män. Under för lång tid blev inte kvinnor hörda eller trodda om de vågade stå upp mot dessa män. Men deras tid är över. Deras tid är över, sa Oprah Winfrey.

Fick stående ovationer

Hon avslutade med en hälsning.

– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar i horisonten. Och när den nya dagen slutligen gryr kommer det att vara på grund av så många magnifika kvinnor, många av dem är i det här rummet i kväll, och några ganska fenomenala män, som kämpar hårt för att bli de ledare som tar oss till en plats där ingen någonsin behöver säga Metoo igen.

Talet fick stående ovationer och har efter galan uppmärksammats av medier världen över.

Cecil B. DeMille-priset delas ut för att uppmärksamma ett livsverk inom film och delas ut årligen av HFPA, Hollywood Foreign Press Association.

Priset har fått namn efter filmskaparen Cecil B. DeMille (1881-1959) som hör till en av tidernas mest framgångsrika filmskapare.

Publicerad:

LÄS VIDARE