Riskerar två års fängelse

NÖJE

Järnrörs-Daniel åtalas för överfallet i Baren

Han är känd som ”Järnrörs-Daniel” efter att ha slagit ett järnrör i nacken på en meddeltagare i TV 3:s dokusåpa ”Baren”.

I går åtalades Daniel Wallén för misshandel och riskerar upp till två års fängelse.

Foto: TV 3
Här går Daniel Wallén till attack med ett järnrör mot en av sina medtävlare i dokusåpan Baren . Överfallet har nu lett till åtal. Vid en fällande dom hotas Daniel Wallén av fängelse i två år.

– Det är ett solklart fall. Allt finns ju inspelat på band, säger åklagaren Marianne Nordström.

Det var den 29 augusti förra året som den misstänkta misshandeln ägde rum.

Daniel Wallén blev hånad och provocerad av Rikard Johansson under inspelningarna av ”Baren” på Tullhus 2 i Stockholm.

Medan tv-kamerorna rullade brast det för Daniel.

Träffade med full kraft

Han tog upp ett järnrör och slog det med full kraft bakifrån i Rikards nacke och axel.

När TV 3 valde att visa överfallet i programmet blev de mycket kritiserade.

Daniel har hela tiden hävdat att produktionsbolaget Strix och den påfrestande miljön provocerade fram händelsen. En åsikt han står fast vid.

– Jag var fysiskt och psykiskt utmattad efter deras flera timmar långa Sovjetliknande ”förhör”. Jag har aldrig slagit någon i hela mitt liv. Därför tycker jag att det är åtminstone delvis Strix fel, säger Daniel.

Han berättar att han i perioder mått mycket dåligt sedan han var med i ”Baren”. Det blir inte bättre av att hotas av ett kännbart fängelsestraff.

Silbersky: Strix har stort ansvar

– Alla kan väl tänka sig hur det känns att riskera fängelse. Redan nu har den här härvan drabbat min karriär. Vem vill anställa ”Järnrörs-Daniel” när jag tar min examen som journalist i juni?

Daniels försvarsadvokat är Leif Silbersky. Han tänker yrka på fullständigt frikännande och har inget emot att rätten kommer att få se överfallet på en videouppspelning.

– Nej, det är bra så att alla kan dra sina egna slutsatser. Som vi ser det har Strix ett stort ansvar i vad som hände, säger Leif Silbersky.

Men åklagaren Marianne Nordström menar att Daniel är ensam ansvarig för sitt handlande.

– Daniel ställde frivilligt upp i en dokusåpa, och han måste ju ha varit medveten om vad det innebar. Det har inte framkommit att Strix ska ha uppmuntrat honom att slå, säger Marianne Nordström.

Rättegången vid Stockholms tingsrätt inleds troligen i slutet av sommaren.

Klas Lindberg