Publicerad:
Uppdaterad:

Kändisarnas motreaktion – läser upp egen nyårsdikt

”Jag tycker att valet av Mikael Persbrandt var fel”

Av: Cornelia Mikaelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Många har reagerat på SVT:s val av Mikael Persbrandt som diktuppläsare av ”Nyårsklockan”.

Nu har flera personer skickat in en alternativ nyårshälsning till Instagramkontot ”Ring Samtid Ring”.

– Det här året har tjejerna tagit ett så stort steg framåt och jag hade hellre sett att någon som Mia Skäringer fick uppdraget, säger Martin Mutumba.

Carolin Runnquist, initiativtagare till ”Ring Samtid Ring” tillsammans med Ida Westin, berättar att de gärna hade velat se en annan diktuppläsare.

– Det handlar inte om Mikael Persbrandt. Det handlar om strukturer och normer och vi hade gärna sett ett val som är mer framåt. Om man tittar på hur det har sett ut under året finns det så många andra namn som hade kunnat spegla den mångfald som finns i Sverige.

Målet har varit att få in 32 diktuppläsare eftersom att dikten ”Nyårsklockan” består av 32 strofer. På måndagskvällen hade över 32 diktuppläsare anslutit sig till Instagramkontot med 4298 följare.

Samtidigt som Mikael Persbrandt läser dikten ”Nyårsklockan” vid 12-slaget kommer de att livesända alla nyårshälsningar.

”Valet av Mikael Persbrandt var fel”

I ett videoinlägg säger konstnären Stina Wollter: ”Ring samtid ring. Ja, ska det någonsin bli nya tider så måste vi börja tänka lite nytt. Därför vill jag vara med på det här”.

Fotbollspelaren Martin Mutumba är en annan person som har skickat in en nyårshälsning till ”Ring Samtid Ring”.

– Jag är Martin Mutumba. Jag står för jämställdhet och är själv från förorten. Jag tycker att valet av Mikael Persbrandt var fel. Han är redan stor och det är ganska klyschigt. Sverige ser inte ut så. Det här året har tjejerna tagit ett så stort steg framåt och jag hade hellre sett att någon som Mia Skäringer fick uppdraget.

1 av 4 | Foto: Lasse Allard
Stina Wollter.

För skidstjärnan Anja Pärson och hennes fru Filippa Rådin var valet självklart när de fick frågan om att medverka.

– Vi har valt att vara med för att vi vill föra facklan framåt för ett jämställt Sverige. Det är ett fantastiskt initiativ där profiler får göra sina röster hörda och visa vad de står för. I dag behövs det starka röster, säger Filippa Rådin.

Anja Pärson tillägger:

– Jämställdhet i Sverige är viktigt för mig. Det är den vägen som vi ska vandra. Vi har tyvärr backat en del, men jag tror på folket och att Sverige kan vara ett land som visar vägen.

SVT:s programbeställare för kultur och evenemang har tidigare svarat på kritiken och förklarat valet av Mikael Persbrandt.

”Det här uppdraget handlar ju om att tolka en dikt, och uppdraget har gått till en rad skådespelare genom åren. Mikael Persbrandt är en av våra främsta skådespelare och det ska bli spännande att höra hur han tolkar den här dikten,” skrev Eva Beckman i ett mejl till Nöjesbladet.

Mikael Persbrandt har avböjt från att svara på kritiken via SVT:s presstjänst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: