Timbuktu

Timbuktu stämmer Sverigedemokraterna: ”SD har gjort mig till åtlöje”

Av: 

Lilian Andersson

NÖJE

Artisten Timbuktu anser att SD gjort sig skyldigt till låtstöld under valkampanjen med hans mest kända låt, ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”.

Han stämmer nu partiet med sitt skivbolag Universal Music på miljonbelopp.

– SD har utnyttjat hans verk i syfte att göra honom till åtlöje, skriver det juridiska ombudet.

”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” är Jason Diakités, artisten Timbuktu, i särklass mest kända låt. Den spelades på radio första gången 2004 och både låten och albumet med den har blivit flerfaldigt belönade, bland annat med två grammisar.

Han fick en Rockbjörn för årets svenska låt 2005 och på P3 Guld-galan. Under 2005-2017 ska den ha spelats mer än 8 000 gånger enbart i Sveriges Radios kanaler. Den har haft mer än 31,6 miljoner lyssningar på Spotify.

Låttexten är samhällskritisk mot ökad individualism och materialism i samhället, minskad omtanke och plats för främlingar.

En dryg vecka före valet upptäckte Timbuktu att SD använt sig av texten ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön” på sina valstugor.

SD: Inte Timbuktus text

Sverigedemokraterna ombads då att ta bort affischerna på gator och torg. Partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein ska ha svarat att partiet inte gjort något fel. Timbuktu var inte upphovsman till sitt verk och den text de använt var mer att räkna som ett allmänt uttryck, enligt SD. Det förknippades inte med någon särskild person.

Timbuktu upplevde svaret som arrogant och förlöjligande och ansåg att SD utnyttjat hans verk i syfte att provocera honom, eller i varje fall göra honom till åtlöje eftersom den har använts i ett sammanhang som är långt ifrån var han själv står.

Det skriver hans juridiska ombud i stämningsansökan om upphovsrättsintrång som kom in till Stockholms tingsrätt på torsdagen och menar att Timbuktus inställning till Sverigedemokraterna är välkänd.

Enligt stämningsansökan vill artisten att Stockholms tingsrätt förbjuder partiet att fortsätta använda låttexten i marknadsföringen, annars ska det tvingas betala ett vite på en miljon kronor.

Skivbolaget yrkar på 250 000 kronor i skadestånd, Timbuktu på 50 000 kronor och att SD betalar rättegångskostnaderna.

”Vi kan bekräfta att partiet tagit del av en stämningsansökan från Timbuktu och Universal”, skriver Ludvig Grufman, pressassistent hos Sverigedemokraterna, i en kommentar till Nöjesbladet.

”Då processen är i ett så pass tidigt skede har vi i nuläget inget ytterligare att tillägga.”

Nöjesbladet har sökt Timbuktu vid upprepade tillfällen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zlatans nya bok "Adrenalina" – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Timbuktu

Sverigedemokraterna