Bli en riktig vårbrud

Klänning, ring, bröllopsresa och bordsplacering. För att inte tala om hår och makeup — såhär års växer bröllopsbestyren till en hel industri. Sofis mode har kläm på de hetaste trenderna!

FRISYREN

Glöm: Avancerade håruppsättningar.

Satsa på: Glamouröst prinsessvall.

Det största misstaget många brudar gör är att få håret uppsatt i alltför avancerade och stela frisyrer, vilket resulterar i att de inte ser ut som sig själva. Åtminstone enligt Francky L’Offi cial, hårstylist på Manhattan som ofta får äran att göra våra svenska prinsessor fina i håret när de är på besök i New York.

– Victoria har väldigt fin hårkvalitet. Inför hennes bröllop skulle jag rekommendera att sätta i lite extensions, tupera upp överhåret och dra det lätt bakåt för att ge plats för en tiara. Sedan skulle jag säkra halvuppsättningen med nålar och locka längderna till glamourösa vågor. Det är romantiskt och tidlöst, tipsar han.

Felfri brudfrisyr – bästa tipsen:

Se till att få håret uppsatt i samma frisyr som du tänker dig på bröllopsdagen några veckor innan det är dags, och gå ut och dansa. På så sätt ser du om frisyren håller för din egen bröllopsfest.

En bra hårkvalitet är grunden för alla snygga frisyrer — så boka in en klipptid och eventuell färgning två till tre veckor före din stora dag. Återfukta även slitet hår med regelbundna inpackningar veckorna före bröllopet.

Undvik stora pråliga tiaror, de nya håraccessoarerna ska smälta in i frisyren för att inte stjäla uppmärksamhet från ditt ansikte. Ett vintagediadem eller strassprydda hårnålar skänker diskret lyx.

MAKEUPEN

Glöm: Din vanliga makeup

Satsa på: Bröllopspaletter

Lita inte på att din vanliga makeup ska göra jobbet på din bröllopsdag. Flera makeupmärken, som bland annat Nars och Make Up Store, har tagit fram speciella bröllopskollektioner där nyanser och hållbarhet är särskilt utvalda för att smickra en tidlös brudlook.

Hos Make Up Store kan blivande brudar också boka in sig på särskilda bröllopskurser, där du först blir provsminkad av en makeupartist som sedan skapar exakt den look du vill ha på själva bröllopsdagen.

Proffsen tipsar:

— Håll det naturligt – du vill inte att din makeup ska överskugga vare sig din klänning eller dig själv, tipsar den amerikanska makeupartisten Christopher Drummond.

— Ta med dig läppenna, läppglans och en liten puderpuff med förapplicerat puder i väskan. Då kan du enkelt göra en touch-up före fotograferingen och innan du gör entré på festen, tipsar Maria Cederblom, pr-ansvarig makeupartist på Make Up Store.

DOFTEN

Very Valentino, 760 kr.
Very Valentino, 760 kr.

Glöm: Din vanliga parfym.

Satsa på: En parfym som matchar din klänning.

Senaste trenden inom brudindustrin är att matcha din designerklänning med en parfym av samma märke. Kända brudklänningsdesigners som Valentino och Carolina Herrera har båda kommit ut med särskilda bröllopsdofter, som ”Very Valentino” och ”212 Sexy”.

Även brudklänningarnas drottning Vera Wangs blommiga doft ”Bouquet” är en stor favorit för den trendkänsliga bruden 2010.

Giorgio Armani.
Giorgio Armani.

Frossa i designerklänningar

Är du sugen på designermärken? Då kan du bröllopsfrossa i Net-a-Porters nylanserade ”Bridal boutique”. Här säljs bland annat den eftertraktade linjen Lanvin Blanche som lanserades 2008.

16 klänningar med tillhörande slöjor som går under sloganen klassiskt med en twist. Finns på www.net-a-porter.com.

KLÄNNINGSTRENDER 2010

John Galliano.
John Galliano.

Glöm: Prinsessbakelsen.

Satsa på: En klassiker.

– Jag brukar rekommendera att inte tänka för trendigt i val av brudklänning. Bröllopsfotot är något du ska leva med resten av livet, säger Lars Wallin, som designat många av kronprinsessan Victorias klänningar.

– Just nu ser vi mycket färginslag, stora volanger, klockade kjolar med smal midja och mycket vidd nedtill i kjolarna.

Modig? Välj svart

En svartklädd brud har länge varit ett stort tabu, men sedan Vera Wang, USA:s mest kända bruddesigner, nyligen lanserade en kollektion med just svarta klänningar tycks världen vara redo att tänka om. Svarta klänningar har redan blivit en hit bland New York-societeten, så räkna med att trenden kommer att sprida sig.

HYN

Glöm: Solariet.

Satsa på: Sprejbränna.

Nya undersökningar visar att solareiesolande ökar risken för cancer med hela 75 procent – så om du vill ha fräsch färg är en soldusch ditt säkraste val.

För att inte riskera att dyka upp orange till kyrkan bör du testa ditt utvalda solduschställe minst en månad i förväg, så du vet vilken grad av färg du ska välja. För allra bästa resultat bör du ta en manuell soldusch, då en terapeut sprejar dig för hand.

Gör den helst ett par dagar före bröllopet – då hinner du duscha av dig den överflödiga färgen. Tänk också på att färgen fäster bäst på ren och jämn hy, så vaxa eller raka benen minst 24 timmar i förväg.

KROPPEN

Glöm: Gymmet.

Satsa på: Powerplaten.

Ingenting kan höja träningsmotivationen så mycket som en tajt brudklänning – men vem har lust att svettas i månader på gymmet när du kan få samma resultat på en bråkdel av tiden? Gör som Madonna och Sienna Miller och testa en så kallad powerplate – en minut på maskinen motsvarar ett tjugotal benböj. En platta kostar från cirka tio tusen kronor och uppåt, men det går lika bra att gå till särskilda powerplategym. Mer info finns på www.powerplate.se.

BRÖLLOPET

Glöm: Bröllop hemma

Satsa på: Destinationsbröllop

Tom Cruise och Katie Holmes valde att fira sin bröllopsdag på ett slott i Italien. Mariah Carey och Nick Cannon flög sina närmaste till en intim ceremoni på en strand i Bahamas. Enligt en undersökning som gjorts av företaget Futures vill så många som 40 procent av alla brudar under 30 gifta sig under semestern, och vissa researrangörer har på senare tid börjat anordna särskilda bröllopsresepaket där bland annat en egen bröllopskoordinator ingår.

En annan trend som kommer starkt är ekobröllopet.

– I dag vill allt fl er par att även bröllopet ska spegla deras etiska värderingar, säger Katharina Brunat, författare till boken ”Ja! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop”.

RINGEN

Victorias ring.
Victorias ring.

Glöm: Den släta guldringen

Satsa på: Slipade diamanter

Kronprinsessan Victoria har en klassisk ring med en rund, briljantslipad diamant. Prinsessan Madeleine har valt en rektangulär sten omgiven av fl era små prinsessdiamanter. Men enligt Raphaele Canot, konstnärlig chef för De Beers – en av världens främsta diamantleverantörer – har ingen av dem blivit trendsättare.

– Det senaste just nu är en rosa, briljantslipad sten, nästan som en kon. Håll koll på diamantens fyra C – cut, color, clarity och carat weight – för att få ut mest sten för pengarna, säger hon.

Så får du ett lyckat ekobröllop

Elie Saab.
Elie Saab.

Inspireras av årstiderna och välj både mat, brudbukett och dekorationer utifrån säsong.

Ta vara på resterna. Om bröllopet hålls i en stad fi nns ett antal organisationer som kan se till att överbliven mat går till hemlösa och andra utsatta.

Traditionen bjuder att gästerna ska kasta ris på brudparet för att lyckönska dem. Men tyvärr kan riset vara farligt för småfåglar — när de pickar i sig riskornen riskerar riset att svälla i deras magar. Satsa på blomblad eller ekofetti — fågelvänligt ris där kornen faller isär när man trampar på dem.

Vill du veta mer om ekovänliga bröllop? Surfa in på www.ecobride.se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN