Hans vann Robinson – nu vill han vinna val

NÖJE

Tv-profilen blir politiker

Från Karibiens stränder till kommunhuset i Skellefteå.

Nu ger sig ”Robinson”-vinnaren Hans Brettschneider, 44, in i den politiska hetluften.

– Jag skulle gärna bli riksdagsman en dag, säger han.

När Skellefteåborna röstar i valet till kommunfullmäktige i höst kommer stadens ”Robinson”-vinnare att vara en av kandidaterna.

På plats nummer sex på Miljöpartiets lista återfinns ingen mindre än Hans Brettschneider.

– Ja, det stämmer. Jag har länge varit engagerad i olika frågor, och det här är en chans att verkligen få vara med och påverka, säger han.

Värnar miljön

Vad har du för hjärtefrågor?

– Miljön är väl det största. Jag tycker att natur och kultur hör ihop. Vi ska vara rädda om det vi har, och se till att vi inte lämnar över allt ansvar till våra barn.

Enligt Brettschneider tippas Miljöpartiet få fyra platser i kommunfullmäktige –men trots att han har plats sex i turordningen hoppas han bli en av de fyra.

– Ja, jag har nog en fördel av att vara ett känt ansikte. I och med att det finns personval tror jag att jag har en bra chans. Det är många som känner mig sedan tidigare här uppe också, säger han.

”Inavel i politik”

Om valet till kommunfullmäktige skulle gå vägen har Hans Brettschneider ett ännu större mål i sikte.

– Jag skulle gärna bli riksdagsman en dag. Men just nu fokuserar jag på att jobba i närorten. Jag ser det som en styrka att jag inte är politiker i grunden, att jag i stället kommer utifrån. Det är så mycket inavel inom politiken, säger han.

Jon Forsling