Låt oss intala oss att det går bra för Sverige

NÖJE

Vi svenskar är inte speciellt bortskämda med att se våra landsmän i amerikansk tv.

Men just nu har vi i alla fall Skarsgård, Stormare, Mattsson, Åkerman och Magnusson.

Så låt oss säga att det går bra nu.

Foto: Karolina Fjellborg.

Det finns förstås en överhängande risk för att de där hejdlösa internationella framgångarna för svensk film och svenska skådespelare som det talas om är en smula överdrivna.

Det är ju inte helt otroligt att det just nu skrivs i finsk press om ”den nya finska filmvågen”. Eller i polsk om ”polackerna som erövrar Hollywood”. Helt utan att övriga världen har märkt något av dessa självutnämnda nya stormakter inom nöjesindustrin.

Men låt oss ändå, för en stund, helt okritiskt intala oss själva om att det faktiskt går ganska bra för Sverige i USA just nu. Inte bara när det gäller filmer, utan också när det gäller tv.

För vi svenskar – som låter ett sus gå genom biosalongen bara någon nämner Ikea i en film, suger i oss varenda floskel om vackra, rena Stockholm som diverse medietränade stjärnor på genomresa kläcker ur sig, och har surfat runt på snacket om det svenska popundret i evigheter – behöver uppenbarligen få känna att vi betyder något på nöjeshimlen igen.

Så låt oss känna oss lite stolta över följande:

Säsong tre av ”True blood” har snart premiär i USA. Och Alexander Skarsgård syns betydligt mer i trailern än vad Stephen Moyer gör.

Peter Stormare dyker snart upp i ”Weeds”. Vilket får mig att känna att jag nu kanske, äntligen, kan släppa det där med att han tackade nej till en roll i ”Lost”. Något som, tillsammans med det faktum att han valde att hoppa av ”Prison break”, har varit en nagel i ögat på mig i åratal.

Helena Mattsson har vi nyligen sett i både ”Desperate housewives” och ”Legend of the seeker”. Och när som helst kommer en snygg birollsblondin med brytning att behövas någonstans igen.

Malin Åkerman – som vi åtminstone kan kalla svensk med modifikation – ses framöver i både ”Funny or die” och ”How I met your mother”.

Peter Magnussons och Martin Perssons TV4-mockumentär ”Blomstertid” blir amerikansk serie i ABC till hösten, under namnet ”My generation”. Visserligen utan lite av själva poängen, som ju var att en och samma person spelade samtliga huvudroller ... Men ändå.

Vi kan väl säga att det går bra nu?

ARTIKELN HANDLAR OM