Artisternas egna kollo

avMartin Gustafsson

NÖJE

Lasse Holm bjuder in till ”Diggiloo” – men alla artister är inte välkomna

1 av 9 | Foto: Henrik Brunnsgård
Familjemedlemmar Artisterna som medverkar i ”Diggiloo” är som en familj. På ”Camp Diggiloo” repeterar de intensivt tillsammans, men det finns även tillfälle för pauser och goda middagar tillsammans.

Ästad gård. ”Diggiloo”-turnén är större än någonsin i sommar.

Hemligheten? Divorna får nobben.

– Du måste hitta de personerna som lägger det stora egot hemma, säger Lasse Holm.

Turnén har rullat på sen 2003.

Över 600 000 personer har under åren sett Lasse Holm och company.

De tre hjärnorna bakom ”Diggiloo”, Lasse Holm, Patrik Krall och Torgny Söderberg, täljer guld. 2008 omsatte arrangerande Krall Entertainment över 86 miljoner kronor.

I år är ”Diggiloo” större än någonsin. 29 orter får besök och 180 000 biljetter ska säljas.

Nöjesbladet var med under de intensiva repetitionerna på Ästad gård i ingenmansland utanför Varberg.

Lasse Holm, 66, kallar det för ”Camp Diggiloo”.

Det finns nämligen ingenstans att ta vägen.

– Vi vill skapa miljöer där man svetsas samman. Här träffas vi, här möts vi. De som aldrig känt varandra sitter och pratar och får ihop feeling på kvällen. Man badar bastu, grillar korv och dricker en pilsner, säger Lasse Holm i en paus i det hektiska schemat.

”Jävla bra låt!”

För en halvtimme sen blev han omklappad av komikern Thomas Pettersson, 47.

– Han sa ”You’re back! Vilken jävla bra låt!”, säger Lasse Holm om den nya låten ”In the middle of the night” som han skrivit tillsammans med Torgny Söderberg och som ska spelas på turnén.

– Nu skriver vi en låt om året ungefär. Förut skrev vi fem i veckan, fortsätter han.

Det blir en del låtar, det. Under ett par år under slutet på 1970-talet och början på 1980-talet skrev Lasse Holm cirka 600 låtar.

Sen tog det tvärstopp.

– Jag tror jag jobbade mig in i väggen faktiskt. Jag tappade helt feelingen, säger han.

– Jag kunde reta upp mig till vansinne förr om åren. Jag har väldigt mycket humör och temperament. Det var bagateller som kunde starta konflikter där jag satte krokben för mig själv genom att vara för hetsig, fortsätter han.

Om Lasse Holm mådde dåligt då så mår han bättre i dag.

– Jag fick en möjlighet att göra ”Diggiloo” tillsammans med Patrik Krall och Torgny Söderberg och nu är det år åtta och det är sommarens event. Man får bara vara lycklig. Det är inget jobb, det är en mission, en välsignelse, säger han och låter som en frikyrkopastor.

Gått ner 12 kilo

I matsalen vill Markoolio, 35, ha ett glas mjölk till den hallongrotta som han följer upp lunchen med. Under våren har han gått ner 12 kilo.

– Jag sätter snart fingrarna i halsen, det har blivit lite mycket här nu. Jag är livrädd för att få den där kistan igen, säger han.

Under tre dagar har han och resten av gänget repat stenhårt på gården. Och den som vill se hans nya kropp har chansen i sommar.

– Jag ska stå naken på scenen och köra ballongdansen, men jag är lite rädd för den, man måste träna så man inte flashar penis, säger han.

”En för alla, alla för en”

Gemensamt för alla som får det magiska samtalet av Lasse Holm eller någon i hans entourage är att de tilltalar familjerna.

Svåra typer göre sig icke besvär.

– Du måste hitta de personer som lägger det stora egot hemma och tar med familjekänslan. En för alla, alla för en. Den sanna socialismen råder på scenen i Diggiloo. Alla är lika mycket värda, säger Lasse Holm samtidigt som han slänger på sig en turkos skjorta när bilderna till årets programblad ska fotas.

Men den lista med namn som ”Diggiloo”-gänget inte vill jobba med håller Lasse Holm hemlig.

– Haha. Det säger jag inte.

Men inom produktionen är ämnet hett.

– Internt pratar vi väldigt mycket om det, säger Patrik Krall.

Delar omklädningsrum

De enkla förhållandena med gemensamma omklädningsrum på spelplatserna har genom åren fått en och annan stjärna att tveka.

– Jag träffade Pernilla Wahlgren och berättade lite om ”Diggiloo” och hur alla jobbar tillsammans. Och då berättade jag det här om att alla byter om i ett omklädningsrum backstage, både killar och tjejer. Hon blev väldigt fundersam om det här var något hon skulle göra, åka på något jädra kollo! säger Patrik Krall om schlagerstjärnan, som trots allt tackade ja 2006.

Den 2 juli har ”Diggiloo” premiär i Ronneby Brunn. Jessica Andersson står på scenen med ”Diggiloo” för sjätte gången, för Thomas Pettersson är det sjunde gången.

Lasse Holm värnar om de invigda.

– Jessica är som min dotter nästan och Thomas som min brorsa. Är man en gång medlem av familjen så finns man alltid där, säger han.