U2 satsar allt på världens dyraste show

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Musikalen ”Spider-man” krisar redan före Broadwaypremiären – Nöjesbladet har fått en smygtitt.

1 av 5
Affischerna på Broadway skvallrar om premiären av musikalen...som bara dröjer och dröjer.

NEW YORK. U2 har gjort sångerna.

En av världens mest spännande regissörer har gett den form.

Men musikalen ”Spider-man: Turn off the dark” har haft en kaosartad resa mot premiär. Efter år av problem och skador är världens dyraste musikal klar.

Nöjesbladets Jens Peterson har sett Spider-man flyga på Broadway.

Det har tagit åtta år.

Det har kostat 65 miljoner dollar. 460 miljoner svenska kronor. Tio gånger så mycket som en dyr svensk musikal.

Men nu närmar sig premiären för ”Spider-man: Turn off the dark”.

Produktionen har försenats flera år. När de väl började spela uppstod nya problem. Första föreställningen avbröts fem gånger på grund av tekniska problem. En av de kvinnliga huvudrollerna fick ett rep i huvudet och hjärnskakning och var borta i två veckor.

Under repetitionerna skadades flera, bland annat bröt en man vaden. Skyddsombud och säkerhetsinspektörer har kallats in.

Specialbyggd scen

Varför alla dess problem?

Spider-man flyger högt. Det finns massvis av scener där rollfigurerna flyger genom teatern, och det är mycket luftakrobatik och koreografi som måste stämma. På läkarna finns plattformar där skådespelarna ska landa perfekt.

Och det tar tid att nöta in all teknik.

Därför har inte heller ”Spider-man: Turn off the dark” kunnat spelas någon annanstans. Allt är specialbyggt för Foxwood theatre på 42:a gatan. Normalt sett brukar alla Broadway-freställningar provspelas i andra städer och finslipas inför den viktiga premiären.

Men ”Spider-man: Turn off the dark” måste göra alla sina misstag i New York. Inför publik.

Därför är det en mer ofärdig show än normalt under de månader av preview före galapremiären, som nu verkar bli i februari.

Det började redan 2002. Då kom Bono och The Edge i U2 överens om att specialskriva nya sånger till musikalen om Spindelmannen. Jobbade tätt tillsammans med regissören Julie Taymor, framgångsrik med bland annat ”Lejonkungen” på scen. Hon var villkoret för att Bono och The Edge skulle vara med.

Hon har också gjort de häftiga filmerna ”Frida”, ”Titus” och ”Across the universe”.

Musikalen har 18 nya hela sånger av U2, och sammanlagt 40 olika musikstycken från gruppen. Det är ännu inte sagt när skivan med musiken ska släppas.

– Att skapa konst som aldrig gjorts tidigare är annästledningen att jag går upp ur sängen på morgonen, sa Bono i en intervju med New Yok Times. Vi brottas med samma grejer som Rilke, Blake, ”Himmel över Berlin”, Roy Lichtenstein, The Ramones – priset för att känna känslor, längtan efter samhörighet när man är skild från andra.

Producenten dog

Bono kom på idén att ha mediamogulen Ted Turner som fysisk förebild för skurken Green Goblin. Det är Bono som föreslog titeln ”Turn off the dark”.

2005 dog producenten när The Edge och Bono skulle skriva under kontrakten för musikalen. The Edge lämnade rummet för att hämta en penna, och under tiden föll mannen ihop. Hans partner drev projektet vidare.

Finansiärer hoppade av

2009 såg det åter ut som om musikalen aldrig skulle bli av, men pengarna tog slut och finansiärer hoppade av. Bono kontaktade rockarrangören Michael Cohl som gick in som en ny producent. och fick ihop de 30 miljoner dollar som då behövdes.

Första preview skulle varit i januari i år. Den sköts till februari. Sedan till 14 november. Till sist skedde den första föreställningen inför publik den 28 november.

Teatern har plats för 1 900 åskådare. Varje vecka kostar det 1 miljon dollar att spela. Om den går väldigt bra spelar den in cirka 1,5 miljoner dollar i veckan. Beräkningar säger att den måste spelas i fyra år för att gå jämt upp.

Det finns 41 personer i ensemblen. Orkestern består av 18 personer som inte syns, plus en gitarrist och en basist som står på vänstra scenkanten under hela föreställningen.

Paus mellan turnéer

Men musikalens verkliga stjärnor står inte på scen. Det är U2 och Julie Taymor som satsar sina begåvningar, och rykten, på att världens dyraste musikal ska bli en succé. Om några veckor ska Bono och The Edge sätta igång och jobba med föreställningen när de har paus mellan två turnéer.

Seriehjälten har kommit tillbaka från de döda tidigare. Intrigen kring uppsättningen är lika spännande som det som sker på scen.

Och i luften ovanför publiken.

Publicerad: